Quantcast
Channel: Realitatea de Alba
Viewing all 6770 articles
Browse latest View live

Sa invatam sa papusarim prin institutii paralele: Cum vrea fosta sefa a ONJN sa controleze piata jocurilor de noroc impreuna cu un directoras din ONJN: firme off-shore, SRL-uri de bloc, asociatii de profil si lobby la nivel guvernamental

$
0
0

Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda controlul pietei jocurilor de noroc la mai bine de doi ani de cand a fost destituita de la sefia acestei institutii guvernamentale si incearca prin diferite mijloace sa isi mentina influenta pe piata jocurilor de noroc prin intermediul unei companii off-shore infiintata in Hong Kong, a unor SRL-uri de bloc, a unei asociatii de profil si un intens lobby la nivel guvernamental.

Odeta Nestor este acuzata din interiorul pietei jocurilor de noroc ca, in baza unei relatii speciale cu directorul directiei de control din ONJN, Tudor Simota, incearca un control al acestei piete inclusiv prin directionarea firmelor controlate de catre aceasta institutie de stat catre incheierea unor contracte de consultanta cu firmele pe care aceasta le controleaza. Fosta sefa a ONJN respinge aceste acuzatii insa recunoaste ca face lobby la nivel guvernamental pentru a proteja “copilul ei de suflet”, ONJN unde i-a numit pe toti de la portar la director.

Piata jocurilor de noroc autohtona este estimata la circa 2 miliarde de euro, din care circa 50% e reprezentata de piata online aflata in crestere, fiind strict reglementata de o legislatie extrem de stricta care insa poate capata accente extrem de subiective in mana inspectorilor de la control de la ONJN.

Off-shore-ul din Hong Kong si legatura cu Sebastian Ghita

Odeta Cristinela Nestor a fost primul presedinte al ONJN pe care l-a condus in perioada 2013-2017 fiind destituita de Sorin Grindeanu. La vremea numirii sale, fiind trecuta dintr-o pozitie de la Loteria Nationala, ascensiunea Odetai Nestor a fost pusa pe seama fostului deputat PSD actualmente inculpate in mai multe dosare de coruptie instrumentate de DNA motiv pentru care a fugit la Belgrad in Serbia, Sebastian Ghita, care detinea un jucator pe piata jocurilor de noroc, Winmasters SRL.
“In 2013 in momentul in care am trecut de la Loteria Nationala la ONJN nu il cunosteam pe Sebastian Ghita. L-am cunoscut intamplator in Parlament cand mi-a zis ca m-am trezit eu sa fac reglementarea pietei online a jocurilor de noroc pe care nu au reusit niste smecheri sa o faca” dupa care la un an distanta m-a felicitate ca am reusit sa reglementez piata online, cee ace altii n-au reusit ani de zile”, sustine Odeta Nestor. Aceasta sustine ca Winmaster-ul lui Sebastian Ghita avea cifre de afaceri modeste si ca aceasta companie ar fi fost deja vanduta de catre fostul deputat PSD.

La nici o luna dupa ce a plecat de la sefia ONJN Odeta Nestor si-a infiintat o firma off-shore, OG Consulting Limited cu adresa in Suite 2405, Progress Commercial Building, 9 Irving Street, Causeway Bay, Hong Kong Island (vezi actele aici). “Asociat unic al acestei companii off-shore sunt eu. Fiind compania mea nou infiintata tot eu o administrez de la data infiintarii. OG Consulting Limited este compania mea 100% si ofera consultanta in domeniul jocurilor de noroc. Nu are contracte cu operatori din Romania fiind infiintata pentru consultanta in domeniul jocurilor de noroc online in strainatate acolo unde activez in prezent”, afirma Odeta Nestor.

Intrebata ce ar recomanda-o pentru a oferi consultanta pe pietele externe, Odeta Nestor sustine ca experienta sa de pe piata romaneasca:”Pentru clientii externi au contat prezenta mea in cadrul conferintelor internationale dar si din experienta de la ONJN, isi doresc sa faca pe pietele lor ceea ce am facut si noi, va repet ca nici unul din acesti clienti externi nu are legatura cu piata romaneasca, sunt clienti guvernamentali din Africa, Nicaragua, Georgia, Irak si nu operatori privati. Decizia de a imi infiinta off-shore-ul in Hong Kong a fost o recomandare a avocatilor, nu am nimic de ascuns iar cand imi voi transfera veniturile realizate pe aceasta firma voi plati taxele in Romania”, spune fosta sefa a ONJN.
Ea sustine ca nu se afla in nici un fel de incompatibilitate legala.” Nu am nici o incompatibilitate legala. Am ocupat functia publica venind din domeniul jocurilor de noroc unde am activat 15 ani si m am intors in aceasta piata. Este domeniul in care sunt specializata”.

SRL-urile de bloc: consultanta si metrologie

Activitatea de business a fostei sefe a ONJN a continuat anul trecut cu infiintarea altor firme pentru a oferi consultanta in domeniul jocurilor de noroc: la doua luni dupa ce a parasite functia de sefa a ONJN, Odeta Nestor si-a infiintat firma Nestor Gambling Office SRL. “Am infiintat Nestor Gambling Office SRL pentru a acorda consulltanta in zona operatorilor jocurilor de noroc, daca eu am facut legea jocurilor de noroc e normal sa ma intrebe pe mine. Daca mi se va solicita punctul de vedere pe o anumita zona am sa incerc sa-I indrum pe operatori sa respecte legea. Cat timp am detinut functia de presedinte al ONJN nu am avut nici un fel de contracte de consultanta cu piata jocurilor de noroc, fostul meu sot avand o firma de after school”, afirma Odeta Nestor.

Pe 23.08.2017, Odeta Nestor a achizitionat 25% din firma SMD Metrology SRL, unde restul de actiuni sunt detinute de un om de afaceri din Craiova, Sandu Mihai Daniel, care infiintase aceasta firma la sfarsitul anului 2016. Firma are ca obiect de activitate testari si analize tehnice. “Am niste prieteni care si-au deschis firma (n.r. SMD Metrology) si m-au rugat sa le cumpar un pachet de actiuni. Vom vedea daca vom activa pe piata jocurilor de noroc. Se poate lua licenta de la ONJN si sa facem certificare in domeniul jocurilor de noroc, poti activa in multe alte zone ale metrologiei. Deocamdata nu au luat licenta si nici nu suntem subcontractori ai altor jucatori de pe piata”, sustine Odeta Nestor.

Lobby guvernamental, legatura cu seful Corpului de Control din ONJN, asociat cu un consilier al lui Victor Ponta

Odeta Nestor nu ascunde faptul ca intervine constant la nivel guvernamental in piata jocurilor de noroc chiar dupa ce a parasit sefia ONJN. “Intreaga echipa din ONJN este cea pe care am construit-o eu, de la portar pana la oamenii din birouri.

Am vorbit recent cu Teodorovici (n.r. actualul ministru de finante in subordinea caruia va trece ONJN) in legatura cu propunerea pe care sustinut-o in Senat referitoare la retinerea la sursa a veniturilor din jocurile de noroc . Nu am nici o treaba cu domnul Florin Preda, actualul secretar general al ONJN pe vremea cand era meu sefa la ONJN domnul Preda a plecat la solicitarea mea deoarece, desi am facut o directie pentru domnia sa, nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele manageriale”, afirma Odeta Nestor.

Surse din piata de profil sustin ca aceasta recent a facut demersuri pe langa actualul ministru al finantelor publice pentru schimbarea secretarului general al ONJN pentru a-i conferi mai multa putere institutionala directorului Directiei de Control din cadrul ONJN, Tudor Simota despre care aceleasi surse sustin ca aceasta ar avea o relatie, cei doi petrecandu-si o serie de vacante impreuna. Nu comentez relatiile mele personale si profesionale deoarece nu mai sunt persoana publica. sustine Odeta Nestor.

Pe vremea cand erau directori impreuna in ONJN, Odeta Nestor si Tudor Simota obisnuiau sa ofere interviuri impreuna mass-mediei (http://www.gsp.ro/fotbal/pariori-ro/exclusiv-intr-un-interviu-paralel-cu-sefa-onjn-odeta-nestor-si-directorul-general-tudor-simota-ultimul-a-declarat-cel-putin-80-dintre-cei-care-au-jucat-pe-site-uri-ilegale-nu-vor-primi-amenzi-461583.html).

Fosta sefa a ONJN afirma ca este frecvent sunata de factori de decizie din zona guvernamentala si parlamentara pentru a fi consultata in privinta pietei jocurilor de noroc:” Nu am avut nici o sustinere politica niciodata, m-am bazat doar pe profesionalismul meu. Pe piata interna ma intereseaza ca in ONJN lucrurile sa functioneze legal. La inceput le-am dictat actualului presedinte cum functioneaza ONJN, care sunt limitele etc Daca oamenii m-au intrebat din zona parlamentara sau guvernamentala le-am raspuns, sunt frecvent sunata si intrebata despre situatia pietei jocurilor de noroc. Cand am fost intrebata daca ONJN sa treaca in subordinea MFP le-am zis ca ar fi o intoarcere in timp, cand apare o propunere sunt sunata si intrebata ca profesionist, ca fost sef al ONJN si presedinte al AOJND”.

Tudor Simota este un fost ofiter de la BCCO Arad de unde a fost promovat in functia de sef de cabinet a fostului ministru de finante in cabinetul Victor Ponta, Liviu Voinea, de unde a fost trimis membru neexecutiv in Consiliul de Administratie al Loteriei Nationale si director al Directiei Corpului de Control al ONJN pe vremea cand aceasta institutie era condusa de Odeta Nestor.

Simota a fost asociat in mai multe SRL-uri dintre care se remarca cel putin doua: Acacia Regular Consulting SRL si European Consulting Trade Agency – E.C.T.A. Group SRL in care i-a avut parteneri, printre altii, pe Corneliu Visoianu, un controversat membru al masoneriei ajuns si consilier al fostului premier PSD, Victor Ponta, dar si pe avocatul Faur Ucu Mihai, fost presedinte al Tineretului PSD din Turda, la randul sau membru al masoneriei.
Simota a detinut, inainte de a deveni seful de cabinet al lui Liviu Voinea, si functia de presedinte al Casei de comert romano-chineza.

Simota a refuzat sa raspunda intrebarile legate de legaturile pe care le are cu Odeta Nestor, daca isi coordoneaza sau nu controalele de la ONJN astfel incat acestea sa serveasca intereselor fostei sefe a ONJN si la alte intrebari legate de activitatea domniei sale la ONJN.

In singurul raspuns primit de la ONJN, mi s-au cerut dovezi legate de activitatea lui Simota, fara sa mi se ofere raspuns la intrebari:” În legatura cu solicitarea dumneavoastra, trimisa prin e-mail, în data de 20 martie 2018, pe adresa ONJN (inregistrata cu nr. 16.079/20.03.2018), cu specificația: „In atenția domnului Tudor Simota”, in care semnalati o serie de neregularitati privitoare la situatii în care se releva aspecte ce pot avea o natură penala, ONJN va solicita ca, in masura in care detineți dovezi privitoare la cele afirmate, sa le puneti la dispozitia Oficiului, pentru a se dispune masurile administrative ce se impun, respectiv, la dispozitia organelor abilitate ale statului, pentru a se actiona conform prevederilor legale”.

Ultima pe lista Asociatia Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanta si dosarul DNA

O serie de jucatori din piata de profil au acuzat-o direct pe Odeta Nestor si pe Tudor Simota ca ar folosi institutia Corpului de Control al ONJN, condus de acesta din urma, pentru a-i strange cu usa pentru a-i indrepta ulterior catre contracte de consultanta catre diferitele entitati controlate sau conduse de Odeta Nestor cum ar fi Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta (AOJND) al carei presedinte este. Aceasta din urma respinge aceste acuzatii, sustinand ca Directia de control nu face controale.:” Pe de alta parte, ce as putea sa fac eu cand Directia de control nu face controale ci strategii de control, directorul directiei nu stie unde este pe teren inspectorul de control. Directia control din ONJN nu are cum sa-i controleze pe cei pe care ii reprezint eu prin AOJND”.

Mai mult Odeta Nestor sustine ca in ONJN sunt membri jucatori extrem de importanti la nivel international:” AOJND a fost infiintata inainte sa plec din ONJN iar dupa plecarea mea de la sefia acestei institutii mi-au propus sa le devin presedinte pentru ca facusem legea jocurilor de noroc, pusesem pe picioare ONJN si stiam despre ce vorbesc. Operatorii pe care ii avem in AOJND carora le reprezint interesele pe piata romaneasca sunt cotati la bursa, sunt nume grele ei platesc o licenta dar nu functioneaza in Romania. ONJN ii controleaza printr-o terta parte si nu in urma unor verificari tehnice. Din noiembrie 2017 de cand am devenit presedinte al AOJND nu am incasat nici un ban de la aceasta asociatie cu ai carei membri nu am nici un fel de contract de consultanta”.

Odeta Nestor a avut calitatea de martor intr-un dosar deschis de DNA la solicitarea unui jucator din piata de profil, bet365.ro care a reclamat faptul ca, pe vremea cand ONJN era condusa de Odeta Nestor, i-a fost retrasa abuziv licenta, proces insotit de un scandal mediatic pe masura:” Am avut calitatea de martor in acest dosar pe care procurorii nu cred ca l-au trimis in judecata deoarece cred ca s-au lamurit despre ce era vorba in aceasta situatie. Declaratia mea este la dosar si fiind data intr un dosar penal conform dispozitiilor legale nu va pot oferi nici o informatie. Decizia de anulare a dreptului temporar si nu de suspandare a licentei acestui operator de jocuri de noroc a fost luata de catre Comitetul de supraveghere ,Comitet format din 9 persoane ce provin din 8 institutii publice cu implicatii in domeniu,decizie aplicabila unei companii care a incalcat legea in Romania”, afirma fosta sefa a ONJN.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Razboiul protocoalelor: unii s-au uimit cat de corupti sunt iar altii s-au speriat dupa ce si-au vazut propria ineficienta in oglinda. Pe deasupra pluteste un val de ura colhoznica intre diferitele factiuni din Justitie

$
0
0

Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora prinsi in dosarele de coruptie ale DNA si nu numai de a scapa de pedepsele din Justitie, ura colhoznica a unei gasti din Justitie impotriva alteia si nu, in ultimul rand, ineficienta crunta a acestei ultime parti din Justitie in lipsa acestor protocoale care nu au produs dosare de coruptie de calibru raportat la valoarea totala a achizitiilor publice facute de autoritatile publice locale si centrale.

Este fara putinta de tagada ca toata armata de orci cu probleme in Justitie si ciracii lor mediatici se foloseste de aceste protocoale dintre SRI si Parchetul General si alte institutii ale statului intr-o incercare disperata de auto-victimizare: dupa deja mult uzatul sablon: noi n-am facut nimic, n-am pus mana pe vreo spaga si nici n-am tranzactionat influenta iar aceste protocoale sunt menite sa ne asupreasca, sa ne inece drepturile si libertatile fundamentale pentru ca, dincolo de statutul nostru social venit covarsitor ca ne-am jucat in functiile publice in principal, suntem, nu-i asa, si noi oameni.

Plutonul cu cei oripilati de protocoalele din Justitie se mareste in fiecare zi ajungand ditamai batalionul de orci care infiereaza de dimineata pana seara protocoalele.

In opinia mea, existenta acestor protocoale are un singur scop: sa furnizeze dovezi solide in dosarele de coruptie astfel incat sa nu ii mai auzim pe nici unul dintre orci ca dosarele DNA sau de la alte parchete ar fi subtiri. Nu ca unele n-ar fi asa insa procentul este mic in realitate insa evident exacerbat in vacarmul din spatiul public.

Din citirea protocolului dintre SRI si Parchetul General unde intra si DNA nu reiese ca altcineva in afara procurorului ar fi prima vioara in anchetele penale desfasurate iar ofiterul de informatii de la SRI este doar un executant pe partea tehnica responsabil cu filajele, inregistrarea convorbirilor telefonice, operatiunile de inregistrare audio-video etc ma rog ce-i nevoie pentru a strange dovezi solide care sa fie folosite in dosarele de coruptie.

Aparitia in spatiul public a protocoalelor a adancit si mai mult o falie din ce in ce mai evidenta intre diferite factiuni din Justitie. Pe de o parte avem DNA, o parte din CSM mai ales sectia de procurori si judecatorii din Forumul Judecatorilor care nu vad o problema in existenta protocoalelor iar pe de alta parte voci razlete dar primite la televiziunile orcilor din CSM, de pe la Inspectia Judiciara, anumiti judecatori de la diferite instante care infiereaza cu manie proletara protocoalele.

Pe langa Dana Garbovan cu o asociatie cu un numar de membri necunoscut, de departe se remarca fostul procuror sef al DNA, actualmente judecator la CCR – din nefericire unul dintre cei mai influenti-, Daniel Morar, care isi duce cu o respingatoare dizgratie un razboi personal in spatiul public cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, apeland inclusiv la minciuni, cum ca pe vremea lui nu s-ar fi aplicat protocoalele, ba chiar la crosetarea legilor pentru satisfacerea vanitatilor personale.

Morar isi permite sa se antepronunte din pozitia de judecator la CCR asupra unor legi sau conflicte ce e posibil sa-i vina la judecat in perioada imediat urmatoare, fiind inexplicabila metamorfoza domniei sale. Unii o pun pe seama unor posibile conexiuni pe care le-ar avea cu un dosar de retrocedari de la ANRP pe care l-a avut in instrumentare cat a fost sef la DNA insa aceasta acuzatie trebuie sa treaca de pragul de zvon sis a devina certitudine.

In fine in acest vacarm mai sunt si voci lucide cum ar fi cea a fostului sef al CCR care e mult mai relaxat si pune punctul pe i: de protocoale stiau toti si s-au facut ca nu le vad dar s-au trezit acum si ne mai spune Zegrean ca s-a sarit calul cu echipele mixte.

In opinia mea daca s-a sarit ceva a fost sigur un ponei si nicidecum un cal pentru ca aceste protocoale au scos la iveala limitele statului paralel din Romania cel putin in privinta monitorizarii apasate a pietei achizitiilor publice.

Anual statul roman cheltuie prin autoritatile sale locale si centrale pe bunuri si servicii circa 15-16 miliarde de euro. Concluzia sefei DNA desprinsa dintr-un seminar organizat de aceasta institutie este ca se fura din banul public masiv, ca e jale. Numai ca aceasta jale nu se vede in rezultatele DNA care a stabilit ca valoarea totala a prejudiciilor in dosarele de achizitii publice din 2017 este de doar 100 milioane de euro, adica nici 1% din cat a cumparat statul roman. Daca mergem si mai departe, valoarea totala a bunurilor vandute de Agentia Nationala pentru Valorificarea Bunurilor Indisponiblizate in 2017 este de doar 4,5 milioane de euro.

Nu sariti ca nu doresc nici pe departe sa se opreasca DNA ci sa-si ia viteza, adica sa accelereze lupta anticoruptie mai ales pe partea marilor dosare de achizitii publice. Alt exemplu edificator:

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a cheltuit doar pe contracte atribuite constructorilor de drumuri si autostrazi in perioda 2007-2018 circa 8 miliarde de euro (32 miliarde de lei).
Cate dosare de mare coruptie care sa implice firmele care au lucrat pentru aceasta companie de stat ineficienta si corupta ati vazut instrumentate de DNA? Mai mult, cati dintre oficialii aceleiasi companii au fost trimisi in judecata pentru ca au gestionat fraudulos banii publici?

Intr-un ultim gest de ineficienta in relatia cu cheltuirea banului public, DNA l-a scos basma curata cu clasarea dosarului in care a fost acuzat de abuz in serviciu nimeni altul decat Narcis Neaga, fostul sef al CNADNR, cel pe timpul caruia s-a surpat o autostrada doar pentru ca acesta decisese sa o inaugureze cu fast si panglici pentru Victor Ponta, fostul sef al PSD si candidat la prezidentiale.

Daca ar fi controlat mai bine piata achizitiilor publice unde sunt vehiculate sumele mari DNA ar fi avut sansa sa slabeasca puterea financiara a celor care ii contesta astazi puternic activitatea, dintre care multi au mers in spatele gratiilor in dosare de coruptie pe dosare infinit mai subtirele. De aici poate si nemultumirea si nedumerirea lor exprimata astazi atat de galagios la televizor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Cărți. Niște politice, clasice, noi

$
0
0

Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.

Marx, Engels – Manifestul comunist. 170 de ani de la publicare. L-am celebrat și eu cum am putut. Cel mai puternic text politic din istorie, probabil, și un moment perfect al apariției, puțin înaintea revoluțiilor din 1848.

Michel Foucault – Curajul adevărului. Guvernarea de sine şi guvernarea celorlalţi II, Editura Idea. Fără clasici nu se poate. Despre democrația directă, despre curtea suveranului și cum se naște ”sfetnicul”, despre curajul adevărului care nu e așa simplu de definit cum pare.

Michael Wolff – Fire and fury. Cartea despre Trump – un mare fâs. Pare o apărare publică dictată de Steven Bannon, ex-creierul Trump eliminat de bătăliile de culise de la Casa Albă unde familia câștigă întotdeauna.

Mungiu Pippidi și aventurile sale în lumea anticorupției. De la anticorupție hotărâtă a trecut la nuanțe, dar explicațiile rămân din punctul meu de vedere neviabile. Este o carte unde vezi live eșecului unui concept: anticorupția.

SPQR. O istorie a Romei antice, scrisă de Mary Beard, editor la Times Litterary Supplement, cunoscută de cei mai mulți dintr-o serie de documentare BBC. Scrisă excelent, alert. Cu un episod Catilina vs. Cicero descris mişto. Catilina, din familie bună, dar cam falit după încercări și cheltuieli inutile pentru funcția de consul, apelează la ultima resursă în conspirația politică (atunci când rămâi fără bani): sărăcimea. Cicero, plin de bani, dintr-o familie de latifundiari, dar cu un mare minus, nu era de-al locului, din Roma. Cicero ajunge consul și pune la cale scenete isterice și deconspiră planuri de asasinat, mai mult sau mai puțin imaginare, puse la cale de Catilina. Pe 8 noiembrie 63 î.e.n., în fața Senatului Cicero deconspiră complotul într-o manieră teatrală și-și determină adversarul, prezent în Senat, să fugă până la urmă din oraș. Însă Beard ne arată cum se scrie istoria, cum se umflă și se deformează acest subiect, cum se poate ca CIcero să fi înscenat cinic acest episod și cum versiunea lui a rămas dominantă în istoria Romei antice. Foarte bine e descrisă împărăția lui Augustus, despre cum poți să domini atâta timp, și despre cum să-ți cumperi sau pedepsești poeții ca să rămâi într-o versiune amănunțit descrisă, dar fără prea multe pete. În fine, sunt pagini și despre esența unui imperiu puternic – aceea că vin la tine pretendenți din toată lumea ca să-i ajuți să implementeze ”moralitatea” în țările lor, adică să-i ajuți să-și doboare adversari locali.

Fukuyama – The Origins of political order. L-am auzit pe procurorul Lazăr citând această carte. O fi citit-o, dar nu știu cât a înțeles. Pentru că avem aici un conservator care caută explicații interesante pentru felul în care statul de drept se dezvăluie în diverse părți ale globului. Cea mai interesantă ipoteză: feudalismul european este cel care a rupt tribalismul în Europa, prin întărirea relațiilor de vasalitate. Efectul lor de lungă durată a fost capacitatea de a crea contracte dincolo de familial și tribal, spune Fukuyama. Interesant și despre relația statului chinez cu religia de-a lungul secolelor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Reviewing Zuck. De ce au crescut acțiunile în timpul audierii?

$
0
0

De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul de posibile teme de discuție, dar  nu a spus mare lucru, a transmis un lucru pe care mulți l-au sesizat imediat: diferența de look, de vorbă, de ticuri, de probleme dintre EL, care e de fapt un ”NOI”, ”echipa mea”, și politicienii clasici. A transmis că e în control, că are o putere cu care cei care îl audiau nu aveau nici o legătură.


Comentariile post-audieri au mers toate în această direcție: geniul tehnologic, cu față imobilă, cu charm de geek, versus zbârciții, decrepiții politicieni. Contrastul dintre liderii noilor tehnologii și politicieni n-a fost nicicând mai mare, iar ieri a fost pus în scenă, evidențiat. Nu e de mirare că acțiunile au crescut deci, pentru că n-a fost nicio clipă vorba despre facebook și forța sa de abuz de pe poziții de monopol. Totul a fost ”design adversativ” pus în practică. Dacă ar fi fost Bezos, Musk, nici măcar Brin/Page n-ar fi contat, nu au fața necesară, nu sunt geeks pur sânge sau nu sunt dominatori autoritari apropriilor companii.

Zuckerberg a apărut însă ca un preot al Bisericii Inteligenței Artificiale. Iar asta i-a făcut praf pe politicienii de tip vechi. Zuckerberg a făcut politică nefăcând-o, le-a transmis celor din față că aburelile cu alegeri și reprezentare s-au cam dus. A transmis ”electoratului” său cea mai iubită iluzie a zilelor noastre, că apoliticul și neutrul tehnologic constituie forme superioare de politic.

Ce am notat din această transmisiune blockbuster; despre irelevanța dezbaterii și mizele mereu uitate am mai scris cu alte ocazii (una, aici).

  • senatorii americani au făcut inconștient pasul către transmiterea de putere către facebook. Pentru că Zuckerberg le-a răspuns la mai fiecare provocare cu niște ”coduri” fatale: vom fi și mai atenți, vom pedepsi și mai dur companiile care fac aplicații, vom interveni și mai dur în piață. Facebook a intrat la audieri un aproape-monopol. A ieșit de acolo cu promisiunea că-și va extinde monopolul în zona politică. Cuvântul cheie: REVIEW.
  • o companie privată se angajează să facă acest review asupra opiniilor politice ale mulțimii. Sigur, câțiva senatori au sărit că n-au destule drepturi ăia cu interzicerea avorturilor. Asta e de o bicei o formă de a spune că n-au rasiștii și ăia cu pământul-plat destule drepturi de exprimare, o falsă problemă, dar urlată de ani de zile de noile forme de extremism digital de dreapta. Dar ideea e fix invers, că prin facebook, tocmai aceste extremisme au câștigat un mare avânt, după un momentum al neoliberalismului la zenit (Obama și măreața targetare). Ca să nu mai spun că acțiunea de reviewing pornită a afectat grav multe grupuri progresiste care luptau fix cu diversele tâmpenii de extremă dreapta care/și revendică dreptul la existență din nou.
  • din discuția de ieri a mai reieșit ceva: toți au urlat că mama Americă e amenințată. Și ne-am amintit, noi restul lumii, că Facebook, Google sunt companii americane. Că, în fond, la asta se reduce. S-a vorbit despre alte țări unde au acționat echipele Facebook în diverse direcții politice. Totul cu o incredibilă seninătate a intervenționismului. Cine face reviewing în România sau Rwanda? de ce? După ce principii? Practic Zuckerberg alege partea de politic și de societate civilă care-i convine sau cum? Am asistat la o luptă între unii învechiți care vor ”protecționism al datelor” și un Zuckerberg care a asigurat că dominația americană poate fi menținută și cu aceste date lăsate să plutească liber pe glob, ba chiar că asta abia asigură o armă atotputernică. Facebook nu e doar companie privată, e mai ales companie americană. Aseară s-au discutat două metode de dominație, prin protecționism, sau globalism supravegheat. ”Dominația” în sine nu se discută.
  • Un comentator cunoscut al noilor tehnologii observa că Zuckerberg n-a intrat în jocul anti-China propus de un senator. Da, e semnificativ. Singurul aliat puternic proglobalizare acum este China, poate de aia.
  • Audierile au mai comunicat o realitate stranie: incredibila legătură dintre persoana Zuckerberg și acest business. Deși promovează impersonalul din businessul său, compania sa e de fapt cea mai ”personalizată”. Creatorii Google n-ar putea în veci transmite același mesaj, deși ar putea fi chestionați mult mai sângeros într-un congres. Iar Bill Gates n-a depășit niciodată statutul de rentier global al prorpiului monopol. Steve Jobs, din nou, n-a îndrăznit vreodată să fie ”politic”, el era complet prizonier într-o fantezie Ayn Rand.
  • Multe răspunsuri au fost evitate. Metoda a fost cam aceeași: mă voi sfătui cu echipa mea. ”Echipa mea” e un soi de guevrn paralel cu care diverse țări sunt în negocieri. Bine, cu unele țări nici nu stai să negociezi.
  • Aruncarea responsabilității pe consumator a fost agresivă și fără nuanțe, în ciuda scuzelor.
  • A evitat lămurirea chestiunii stocării, a targetării care poate deveni foarte ușor rasistă. Aici Zuckerberg spune că intervine acel reviewing. Dar, esențial, că acel reviewing va fi făcut mai ales grație Inteligenței Artificiale (IA). Deși are zeci de mii de angajați în acest domeniu, trendul e clar, să unificăm gesturile IA pe care încă nu le înțelegem cu comportamentul uman. Or, ideea e că rasist e comportamentul uman în unele împrejurări, nu IA. Or filozofia Silicon Valley care a și explodat prin unii insideri nemulțumiți este tocmai că rasismul, sexismul explodează cumva firesc din IA, ca din natura umană, nu poți lupta cu asta etc. IA, mai imprevizibilă decât natura umană, dar investită cu înmiită încredere – asta ar fi contradicția din chiar argumentarea lor.
  • la întrebarea ”de ce e așa util facebook pentru targetarea business-rasistă (prin imobiliare, asigurări, resurse umane etc.)” aș traduce răspunsul astfel: ”în general, nu suntem rasiști, dar pot apărea misterioase căi tehnologice prin care ajungem totuși  la rezultate rasiste”
  • Chestiunea facebook-publisher. A recunoscut cu juma de gură că e un soi de publisher (adică reglementare dură față de ce e acum), dar nu prea. Recunoașterea supremă este însăși importanța pe care o capătă echipa de review-eri. Numai cei care nu știu procesul mediatic își pot imagina o ingenuitate a comunicării publice. Închipuiți-vă o ședință de redacție cu câteva zeci de mii de editori care hotărăsc, taie, orientează conținutul în funcție de politica publicației. Care e politica publicației însă? Ei bine, e ”apoliticul”, religie IA, dracu’ știe. Politica va fi făcută prin ”proactive tools”, din nou o sintagmă misterioasă care ascundă interferențe majore în spațiul public (pentru că facebook e spațiu public privatizat).
  • Cum înlocuiește politica? Prin revieweri și lideri carismatici care vor binele. S-a tot aberat despre diferența de generații, noul în față cu vechiul, blabla. Eu n-am văzut decât încă un model de lider autoritar într-o piață extrem de competitivă de autoritarisme pe tot globul. Nu neg deloc dorința reală populară de a ceda drepturi către un astfel de lider, care poate cumpăra oricând un snop din vechii lideri să-i facă politicile. De aceea Zuckerberg preferă să facă un show politic tocmai pentru că se simte foarte sigur pe el. În cel mai rău caz, poate avea reglementare ca în Europa, ceea ce e comic de ineficient.
  • Poate cea mai bună întrebare. Un senator: tu deții dosarul meu, nu? Zuckerberg: Technically, yeah.

Povestea sfârșitului politicii tradiționale: ne înfoiem și audiem în timp ce transferăm puteri către companii mari private sau către mari companii de stat netransparente (vezi conglomeratul Google cu departamente de supraveghere și război). În timp ce puneau întrebări și făceau glumițe, Zuckerberg îi asigura direct în față că va prelua și mai multe din sarcinile politicului pentru a face compania ”viabilă”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Totuși, de ce au murit cinci muncitori români în Cehia?

$
0
0

Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din Cehia, în martie, la 50 de kilometri de Praga. Cinci dintre ei erau români. Unul dintre cei care au murit în explozia din Cehia locuia în Titu și avea 24 de ani. Cătălin nu era căsătorit și plecase la muncă în străinătate pentru a strânge bani pentru o casă. Cealaltă victimă din Dâmbovița era din localitatea Hulubești. Constantin Brânzaru avea 55 de ani şi plecase peste hotare tot pentru a câştiga nişte bani. Ion Pandele lucra de 10 ani în Cehia ca lăcătuş. Nu venea des în ţară, pentru că voia cu orice preţ să strângă bani ca să refacă din temelii casa din Prahova. Iulian Mihăilescu, avea 31 de ani, era din Ploiești. Iubita lui, lucra în Spania, amândoi, munceau pe rupte pentru a strânge bani pentru un viitor mai bun. Cel de-al cincilea român care a murit în explozia din Cehia se numeşte Stan Lucian Gabriel şi locuia în Bucureşti.

Oficialităţile din România şi-au transmis condoleanţele, s-a anunţat o anchetă care să descopere care sunt circumstanţele în care s-a petrecut tragedia, s-a publicat în Monitorul Oficial Hotărârea nr. 151/2018 privind acordarea unor ajutoare de urgență familiilor cetățenilor români afectați de explozia de la uzina chimică din Kralupy nad Vltavou, Republica Cehă.

Trupul lui Constantin Brânzaru (55 de ani) a fost repatriat pe data de 10 aprilie, practic înainte de sărbători. Ţelul său era să termine de construit o casă pentru fiul său, de altfel, familia a aşezat cosgiugul chiar în casa încă neterminată. Constantin mai voia să lucreze doar un an în Cehia, urma apoi să se întoarcă acasă. Soţia bărbatului spune că acesta lucra în condiţii periculoase şi fără contract de muncă. Femeia nu ştie încă din ce cauză i-a murit bărbatul. Potrivit Adevarul, familia ar fi primit din partea firmei din Cehia 6.000 de euro cu titlul de donaţie, însă aparţinătorii vor să dea firma în judecată pentru ce s-a întâmplat, dar şi pentru faptul că s-ar fi folosit de muncitorii români fără forme legale.

Potrivit unui articol apărut în presa cehă, aproximativ douăzeci de persoane au comemorat pe data de 6 aprilie, cele șase victime tragic decedate în urma exploziei de la rafineria cehă Unipetrol. Și tot ei au solicitat investigarea transparentă a cazului. Pentru că în continuare ancheta este în desfăşurare fără să se comunice vreun rezultat sau cel puţin stadiul anchetei.

Explozia a avut loc în timpul dezmembrării rezervorului, care nu se utiliza de mai mult timp. În prezent, cazul este cercetat de poliție și de o echipă specială creată de Inspectoratul Muncii din Cehia.

„Pe lânga faptul că dorim să atenționăm la dimensiunea umană a tragediei, la fel apelăm către o cercetare minuțioasă și transparentă a cazului. Atât publicul larg, cât și persoanele apropiate ale victimelor au dreptul să afle cum s-a întâmplat această tragedie, dacă e cineva responsabil și dacă ar fi putut fi evitată, “  spune Kateřina Nekolová care lucrează pentru Inițiativa ”Munca nu trebuie să omoare”, organizatorul evenimentului.

„Fundația Unipetrol, prin intermediul Ambasadei Române la Praga le-a oferit familiilor celor decedați ajutor caritabil.“ a declarat șeful comunicării corporative Unipetrol Jiří Hájek, însă nu a dezvăluit valoarea ajutorului financiar. După cum se vede mai sus, acest ajutor este, potrivit familiei lui Constantin Brânzaru, în valoare de 6000 de euro. Dar mai există şi această nuanţă, managementul firmei, pe lânga ajutorul financiar deja acordat, a anunțat colectarea voluntară a banilor de la angajații firmei.

Bohumil Čáp, reprezentant al preşedintelui ČMKOS (Confederația Uniunilor Sindicale din Cehia și Moravia) Josef Středula a declarat cu ocazia comemorării celor şase oameni care au murit în explozia de la rafinăria Unipetrol „Nimeni nu poate câștiga bani, rupând oamenii din mediul lor, bazându-se pe faptul că în țara de origine sunt plătiți și mai puțin decât în Cehia și pe posibilitatea de a se dezice de responsabilitate în cazul unor accidente de muncă. E necesar să accentuăm, că modul de organizare a muncii, outsourcingul și angajarea muncitorilor din alte țări, nu poate în nici un caz duce la reducerea cerințelor privind securitatea și sănătatea muncitorilor,“

Filip Volák, primarul orașului Veltrusy, oraș din vecinătatea locului unde s-a produs explozia consideră că firma Unipetrol i-a oferit puține informații și cu întârziere: „Sper, că din aceasta vor lua învățăminte două companii mari, care angajează persoane în regiune, Unipetrol RPA și Synthos. E necesar să colaborăm cu angajatorii și să stimulăm investițiile în securitate, pentru a elimina maximal factorul uman sau subestimarea comunicarii, care în cazul dat, a putut avea rolul său, astfel încât locuitorii și muncitorii să se simtă în siguranță,“ a mai adăugat.

„Fabrica chimică a fost întotdeauna parte a orășelului Kralupy nad Vltavou, așa că sunt interesat de modul în care funcționează și cum sunt protejate persoanele angajate și mediul înconjurător. Voi monitoriza intens rezultatele investigațiilor,“ a adăugat primarul orășelului Kralupy nad Vltavou Petr Holeček.

Ancheta este în continuare în desfăşurare. Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a fost la Praga să discute cu reprezentanții firmei unde lucrau cei cinci români, victime ale exploziei de la uzina chimică din localitatea Kralupy nad Vltavou în martie însă şi atunci, a solicitat urgentarea procedurilor de repatriere a trupurilor românilor morţi. În buna tradiţie cu care ne-am obişnuit, victima e vinovată pentru ceea ce i se întâmplă căci iată, doamna Intotero, în loc să se ocupe personal de o anchetă care să elucideze motivele pentru care au murit oamenii spunea că „Acest tragic eveniment arată încă odată că trebuie să intensificăm eforturile de prevenție în ceea ce privește protecția în muncă, dar mai ales să augmentăm campaniile de informare. Românii trebuie să fie la curent cu toate informațiile în momentul în care decid să plece în străinătate, vorbim aici de legislația în domeniul muncii în statul de rezidență, de asigurările de viață care reprezintă un subiect delicat dar sunt esențiale, de unde pot apela pentru ajutor și de sprijinul pe care statul român îl poate oferi. Vom aborda toate aceste subiecte și multe altele în Campania Națională «Informare acasă, siguranță în lume!», proiect al ministerului care va avea loc în vară”. Mai facem puţină campanie, mai promovăm un proiecţel, nu supărăm angajatorul.

În 2015, a avut loc o explozie la acelaşi complex. Doi muncitori au fost răniţi atunci.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Ce/câte interviuri a dat Iohannis în 2015-2018?

$
0
0

De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? Nu e pentru miștouri despre lentoare, pentru că aici avem de fapt o politică de comunicare complet opacă. Nu știu dacă mai găsim un om atât de influent în UE care să-și fi controlat cu atâta grijă aparițiile.

Președintele României a avut un foarte slab contact public cu ziariștii. A preferat să țină totul sub control, numai prin conferințe de presă și câteva interviuri/declarație. Din decembrie 2014 până astăzi a dat câteva interviuri în mediu perfect controlat și legate strict de câte un eveniment festiv sau de comemorare.

Un interviu simplu cu un ziarist liber să-și aleagă temele și să atace tot ce trebuie atacat pentru binele informației Iohannis nu a dat după ce a câștigat alegerile. Un interviu stabilit pur și simplu în care să se discute liber și pe îndelete agenda și dilemele ultimilor trei ani, așa ceva nu există.

Iohannis a dat un interviu tip ceremonie (aici, despre Uniunea Europeană), un interviu la jumătate de an de la alegeri, pe TVR, singurul care se apropie cât de cât de ceva ce s-ar putea chema interviu (dar departe totuși, și e și de acum doi ani și jumătate), unul pentru adevărul.ro centrat pe anticorupție, atunci când avea să-și livreze mesajele înainte de alegerile parlamentare, un interviu aproape electoral. Și or mai fi rămășițe de dialoguri care nu se apropie de ce cer eu aici.

Au mai fost conferințe de presă cu unele întrebări incomode, dar acolo echilibrul dintre intervievat și cel care pune întrebările e complet distrus în favoarea puterii.

Iohannis nu a acordat un interviu față în față, de evaluare a mandatului, nici măcar prietenilor, celor din presă care l-au susținut necondiționat. Dragnea et comp. au invadat studiourile private de partid (devenite un soi ciudat de televiziuni guvernamentale – A3 și RTV) și oricât de aranjată a fost treaba, tot a trebuit să mai răspundă la una alta. Deși modelull ărmâne același: nu dăm interviuri, facem PR, prezentăm tâmpenii la tablă, evităm subiectele grele.

Acum două zile Macron, președintele Franței, a acordat un interviu de un an de la începerea mandatului, interviu notat de presa franceză ca fiind cam agresiv (din partea ziariștilor). Dar a fost interviu pe bune! Un cetățean care l-a urmărit a înțeles măcar de ce parte a baricadei se află. După un vals de eschive și declarații defensive, Macron și-a transmis totuși planurile sau intențiile, a răspuns dubiilor în fața implicării Franței în atacul recent din SIRIA, iar ziariștii i-au expus în mod clar dubiile publice: poate cel mai interesant moment este acela când se vorbește de evaziune fiscală și optimizare fiscală în UE. Cam așa ar trebui măcar să mimezi democrația.

Totuși, Klaus Iohannis nu a acordat interviuri serioase în trei ani de mandat de președinte al României. Asta ca să fim blânzi. De fapt nu a stat niciodată de vorbă cu presa pentru evaluarea firească a unui mandat trecut de jumătate. Iar asta se vede dacă vedem câte întrebări s-au strâns: nu avem cu președintele discuții de principiu despre protocoalele secrete (avem doar bagatelizări prin declarații), nu avem o discuție serioasă despre propria situație după ce a pierdut (în timpul mandatului!) o casă luată fraudulos, nu avem discuții despre cheltuieli pe armament vs. cheltuieli pentru un minim stat protector, discuții despre poziția anemică a României în UE deși e momentul să pună întrebări și să revendice un statut nou (da, discuția despre optimizarea fiscală din unele state UE ne privește foarte tare și pe noi), discuții despre învolburatul an 2015 în care SRI-DNA și-au pierdut controlul în atacarea unei puteri guvernamentale legitime. Și câte multe altele. Iar acest interviu, dacă am mai avea o societate civilă sănătoasă, dacă am mai avea ceva presă, ar trebui să fie cerut insistent chiar de cei mai buni prieteni ai săi.

Eu am mai propus tot soiul de variante, pentru normala chestionare mediatică a puterii prezidențiale sau guvernamentale. Premierul și președintele ar trebui să-și impună clar, că doar n-o fi nevoie de lege și pentru asta: măcar o dată pe an vii în fața a doi-trei ziariști de diverse orientări care vor pune toate întrebările importante strânse într-un an. Se filmează pe teren neutru și se transmite la liber. Eventual, de  postul public. Sau, dacă și asta e complicat, vă invit la mine în sufragerie, invit și doi trei prieteni cu diverse orientări politice și facem un lucru absolut normal – vorbim cu puterea, nu era o chestie de la sine înțeleasă că au obligația să facă asta!?

Nici DNA n-a răspuns de fapt niciodată tuturor întrebărilor, tocmai înecându-ne în comunicate de presă. Liderii PSD n-au mai vorbit de mai bine de un an în alte locuri decât cele perfect setate pentru marketing politic. Dar nu e vorba doar de instituții  sau persoane foarte vizibile. Foarte rar răspund șefi de agenții importante, sunt miniștri care nu apar decât în pagina cu poze de pe siteul ministerului etc. Iohannis e doar vârful unei piramide de tăcere care se înalță dintr-un ocean de scandal.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Iliberalismul, ce o mai fi și ăsta

$
0
0

O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu iliberalismul, care vine să completeze o întreagă listă de bătălii de o intensitate înduioșătoare, lupta cu  fakenews-ul, lupta împotriva manipulărilor rele de pe facebook (există și manipulări bune, când poporul e vaccinat cu ce trebuie).

Ce o fi acest iliberalism? Pe scurt, pare să fie neoliberalism pur și dur, fără vopsea cu drepturile minoritoților adăugate pe gardul segregărilor sociale de diverse feluri. E tot capitalism pur și dur, dar și mai dur, nu mai dă nici măcar drepturi pentru minorități, pentru femei, în schimbul destărmării welfare state-ului. Noua cultură macho-capitalistă își găsește forță în atacul la minorități, consolidarea unui sprijin popular prin ”apel la tradiții” și frici comune, reinterpretarea ”statului social”, după eșecul european al social-democrației pe trei cărări.

În estul Europei s-a ridicat o retorică care e judecată drept ”iliberală” – de fapt preluată chiar de la emițători precum Orban, care după ce a fost liberal esteuropean în 90, o fi simțit nevoia să se facă ”iliberal” după ce s-a umplut de bani -, dar care are de fapt justificări profunde pe care nimeni nu pare să vrea să le vadă. Orban sau liderii polonezi ultraconservatori au descoperit ceva foarte vechi: și anume că poți conduce autoritar întreținând de formă diverse instituții democratice, cât să mai sugi niște fonduri europene, cât să consolidezi formațiuni politice ale ”consensului” în care se amestecă unele măsuri sociale, cu lupte perverse imaginare cu ”străinii”, ”homosexualii” etc.

Esențial rămâne însă faptul, mai puțin spus de finii analiști ai iliberalismului, și anume că acești lideri ai estului sunt excelenți garanți și furnizori de profit pentru capitalul vestic investit în țările lor. Nu întâmplător, Orban a fost absolut continuu susținut de fațiunile ultraconservatoare din Partidul Popular. Pe plan intern, acești lideri reușesc să repropună un soi de stat protector, iar masele se găsesc în situația de a opta între vechiul blabla neoliberal în care piața liberă e sfântă doar pentru amărășteni și niște ultraconservatori care propun totuși niște măsuri sociale la pachet de data asta cu ”drepturi pentru familie” și naționalisme obosite.

De altfel, ca să fiu scurt, pentru că am explicat cu alte ocazii: acest ”iliberalism” estic este creația Partidului Popular European și, indirect, a liberalismului/social-democrației europene, cu aporturi de la Troică în timpul crizei, cu aporturi ”pe fonduri europene” de la diverse elite civice esteuropene cu voce la Bruxelles. Marea obsesie a ultimilor 30 de ani de a fărâma orice urmă de ”social”, de idee de wellfare, de mișcare a angajaților care să mai tempereze exploatarea, a produs până la urmă în EST  această caricaturală ”rezistență”, iliberalismul.

Pentru că în Vest, oricâte trădări s-or fi trecut în dreptul social-democrației, a existat întotdeauna o minimă rezistență împotriva privatizărilor în masă sau în retragerea drepturilor angajaților (rezistență desfășurată și ea cu ipocriziile ei: pentru că în paralel a crescut masa muncitorilor cu drepturi minime, mulți veniți din est, foarte mulți din România), spre deosebire de Est, unde orice formă de recuperare a demnității angajatului a fost linșată practic.

Iliberalismul e și caricatura  născută de lupta dublă a guvernanților, pe două fronturi, cel al UE și cel intern. În interior trebuie să te prefaci că lupți intens cu Înalta Poartă și extraordinarele constrângeri. Dar, atenție, constrângerile nu sunt din partea capitalului, sunt fie culturale, fie privesc drepturi pentru minorități, UE forțându-ne pe toți se pare să devenim homosexuali sau romi.

Această stranie negociere centru-periferie a fost mult timp scuză pentru politicienii fiecărei țări în a explica eșecurile. Bine, în România, și acum principala scuză e comunismul. Dar, încet-încet, se trece la obsesisa cu ”UE ne-a impus”. Această negociere între Vest și Est – cu privatizări și atacuri la adresa angajatului de rând, dublată apoi de mici pansamente sociale și mari campanii antiminorități, antiavort, redescoperirea religiosului, construirea unui ”popor„ estic cuvios și macho în același timp – a dat ”iliberalismul”.

E neoliberalism fără scrupule, fără preocuparea nouăzecistă de a vinde în stil oengistic piață liberă dură la pachet cu drepturi pentru minorități. Diverși oligarhi de tip nou renasc, Estul a fost un spațiu al acumulărilor spectaculoase, dar multe au fost externalizate. La ce asistăm acum – simplist spus dar semnificativ, cred – este o revoltă pentru păstrarea acumulărilor între granițe – iar pentru asta se folosesc arme periculoase ”retro”. Nu întâmplător se fac multe analogii cu interbelicul. Măcar o diferență mare există. Și anume, de la crime și discriminări în numele consolidărilor naționale după fermenții secolului 19, acum avem ceva mai simplu și mai dur: esticii s-au prins că dacă tot avem dreptul la atâta exploatare a păturilor de jos, de ce n-ar păstra totuși ceva mai mult din câștiguri, în buzunarele elitelor locale, bineînțeles? Masele de angajați sunt puse repetat în situația imposibilă de a alege între un viitor european care se arată indiferent și disprețuitor cu cetățenii de mâna a adoua și diverși oligarhi locali cărora măcar le mai scapă niște firimituri de pe masă.

Pentru că principala caracteristică a dezvoltării capitalismului în Est (minus Rusia) a fost tocmai lipsa acumulării serioase de capital autohton, el fiind rapid exportat în numele ”convergenței cu UE”. Se găsesc tot timpul exemple de oligarhi ai zonei, dar nimic comparabil cu ce s-a întâmplat în alte locuri unde statul excomunist a fost privatizat. Se pare că Estul este special tocmai pentru că, pe un teren curățat de plictiseli precum drepturi sociale, vameșii locali ai capitalului încep să emită din nou pretenții: vor și globalizare și piețe pe care să se dezvolte, dar vor și putere politică dură care să le dea pârghii de negociere și putere de a menține controlul în propriile țări; vor mână de lucru ieftină, dar o vor exploatată în beneficiu propriu, nu larg european.

Pentru a înțelege mai bine orbanismul și iliberalismul vă recomand acest articol scris de Mihaly Koltai înainte de victoria spectaculoasă a Fidesz. O etichetă cheie îmi pare ”class aliances”. Ceva ce unora le pare simplu ”populism” e de fapt o complicată întrepătrundere între interesele capitalului străin (bine susținut și cu bani publici), interesele bugetarilor, interesele unui middleclass care acționează cam la fel indiferent de angajator, interesele unor părți din angajații puțin deasupra precarului. Orban a menținut bugetul și sub 3% deficit, a reușit și măriri de salarii, a încurajat și unii investitori, cumva a reușit pentru moment un echilibru care nu este serios contestat politic de nimeni: opoziția  a ruginit în ”politici publice apolitice” fără nici un ecou la mase. Echilibrul obținut de Orban își are învinșii lui, desigur, și tocmai de asta critica lui are nevoie de analiză de clasă, nu de jonglerii cu cifre macro.

Intelectuali și oengiști români s-au prins că sunt multe pâini de mâncat din aceste lupte cu noul populism și au început să consume intens cafele, excursii și mese rotunde pe aceste teme. În mod periculos, eticheta de iliberalism conține și aceeași veche critică a ”maselor îndobitocite”, și o evitare jenantă a descierii tensiunilor economice ajunse la apogeu. În România, există din ce în ce mai multe mișcări ale angajaților în mediul privat, generate de disperare, și mișcări ale bugetarilor care vor echitate în măririle salariale. Anti-iliberaliștii privesc toate astea ca pe niște mofturi. Marea grijă pentru capital se manifestă prin răcnete ascuțite la schimbarea administratorului unui fond de pensii, nu și la mii de alte probleme urgente de masă.

Iliberalismul nu e est-european. Găsim deja o matrice comună a unui soi de ”internaționale” a extremismelor de dreapta vopsite în diverse culori. Globalizarea i-a internaționalizat cu succes, iar răspunsul slab social le-a transferat și ceva discurs de stânga în repertoriu. Vine la pachet cu protecționisme, cu o stare de urgență în război intensificată și cu hotărârea de a face capitalism intensiv în stil tradițional, pentru oamenii muncii musculoși, nu pentru toți ”neajutorații”. Schema se apropie cu atât mai mult de butaforie cu cât tehnologizarea începe să devină realitate și cu cât cursa tehnologică pare să consume din ce în ce mai multe resurse în detrimentul contribuabilului de rând. Unde te duci după ce-ți ia robotul jobul? La biserică sau la bătut migranți mai ieftini decât roboții.

Ultimul mare strigăt împotriva iliberalismului a fost emis de Emmanuel Macron la Strasbourg, zilele trecute. Vrea o Europă unită suverană, în numele unor abstracte valori democratice, vândute de obicei cu politici de austeritate și până acum. Vede naționalismele renăscând și vede o formă de război civil european deja în producere. Dar nu vede și cauzele, nu vede inegalități enorme de tratament chiar în ce privește Estul și restul. Subliniază că soluția ar sta în buget euro (cu care conservatorii germani nu prea sunt de acord) și un nou avânt în încurajarea investițiilor. Or, poporul european, dacă o fi existând așa ceva, de politici proinvestiții s-a săturat.

Estul Europei de discursul despre primitivii ”ajutați” nonstop de Vest s-a săturat, când vede și ce profit produce orice ban investit aici, și ce sărăcie printre angajați. Cu un discurs ca al lui Macron, iliberalismul poate sta liniștit.

Iliberalismul a adus o formă de keynesianism care își epuizează rapid posibilitățile (forma brutală românească ar putea fi rezumată prinacel tăiați taxele măriți salariile unora), dar care își fabrică și autoritarismul necesar pentru menținerea puterii pentru momentul când resursele cheltuite pentru consens se vor fi epuizat.

Cine vrea să lupte cu iliberalismul trebuie să lupte cu formele liberale de exercitat dispreț de clasă și de regiune (disprețul față de mâna de lucru ieftină din EST, de exemplu).

Cine vrea să lupte cu noile tendințe abia mascate spre rasism trebuie să desprindă condiționările artificiale între respectarea unui deficit cu apărarea dreptului minorităților. Aici au băltit decenii așa-numiți progresiști ai europei care strâmbă din nas dacă aud că mai există stânga-dreapta sau ”clase” – acum strâmbă din nas dacă folosești prea ușor cuvântul ”fascist”.

Cine vrea să lupte cu iliberalismul trebuie să conteste însăși politicile europene de susținere a thinktankismului și ONGismului îndreptat împotriva revendicărilor sociale sau centrate pe probleme ipocrite precum marea corupție a Estului în timp ce corupția Vestică absoarbe fonduri enorme.

Asta dacă vrea să lupte cu adevărat. Cum va reuși Estul să reinventeze mișcări progresiste după dezastrul produs de conservatorii europeni (mai ales germani) în aripa estică a UE? Imposibil de imaginat acum. În ciuda optimismelor unor napoleoni triști precum Macron, situația e destul de clară: cam toată lumea vrea să mai sugă cât se poate din UE până s-o prăbuși. ”Stângile” europene au tot felul de idei comunitare și naționale, din ce în ce mai ”noi pentru noi”, puțin preocupate de atac transnațional. Fie că aruncă triluri naționale ca Melenchon, fie că pare ceva mai lipită de popor ca Podemos, fie că e un eșec italian, stângile europene sunt roase de frica de a nu strica ”echilibrul” și privesc doar îngrijorate la toate cosmetizările extremei drepte uneori cu invidie față de un așa populism ”inspirat”.

Tot ce pot să vă urez, așadar, ar fi să prindeți totuși, măcar un proiecțel pe bani publici europeni de luptă cu iliberalismul, alt scenariu optimist n-am să vă ofer. Dacă îl combinați cu ceva fakenews, ruși și politici publice solide, s-ar putea să vă faceți totuși bani confortabili pentru a admira cum se dărâmă din nou, treptat, drepturi pentru categorii de cetățeni dezbinate și anihilate rând pe rând. Azi bugetarul de spital, mâine ăla de la școală, poimâine gayii, răspoimâine romii, angajatul de la privat cu salariul sub medie fiind constant inexistent în ultimele decenii.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Guvernatorul Băncii Angliei și altă lume bună din băncile lumii vă prezintă Marx. Cu ce folos? Și planurile alor noștri

$
0
0
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vine automatizarea și citează din MARX. Banca Mondială spune că nu e așa o apocalipsă, dar își încep un document tot cu citate din Marx. Se vor face 200 de ani de la nașterea lui Marx și e mai citat de bancheri și de diverși CEO decât de angajați.

Michael Roberts notează o situație interesantă: guvernatorul Băncii Angliei a făcut o comunicare despre revoluția tehnologică și devastările pe care acest tip de schimbări le produc în piața muncii. Guvernatorul Mark Carney își începe show-ul de slide-uri cu niște Marx, tot se fac 200 de ani de la naștere peste vreo săptămână. Mai mult decât partea festivă însă punctează un lucru interesant, zice Roberts:

Carney set out to be provocative and headline catching with a statement that Marxism could once again become a prominent political force in the West.  “The benefits, from a worker’s perspective, from the first industrial revolution, which began in the latter half of the 18th century, were not felt fully in productivity and wages until the latter half of the 19th century. If you substitute platforms for textile mills, machine learning for steam engines, Twitter for the telegraph, you have exactly the same dynamics as existed 150 years ago (actually 170 years ago –MR )– when Karl Marx was scribbling the Communist Manifesto.” Just as the first industrial revolution in early 19th century Britain led to the collapse of traditional jobs and held down real wages for a generation in the first two decades of the 19th century, so in this current Long Depression globally, with the advent of robots and AI, a new industrial revolution threatens to destroy human labour and livelihoods.

E totuși bancher și chiar dacă nu-i citează ironic pe Marx și Engels (pentru că-s totuși mai școliți decât bancherii noștri) ceva condescendență tot găsim. Roberts rezumă tot soiul de alte opinii despre relevanța/irelevanța teoriilor economice ale lui Marx, le puteți citi în articolul citat mai sus.

Citările din Marx la experți din conducerea băncilor au doar efect de semnal de alarmă. Rezolvările sunt însă problematice. A patra revoluţie industrială ar putea produce un adaos şi în educaţie, Carney amintind că fiecare revoluţie industrială a adus câte un ciclu de educație în plus. Rezolvarea ar fi adăugarea unui ciclu educațional la maturitate, spune bancherul. Sigur că e vorba de și mai multă calificare, de și mai multă educație, dar mintea de CEO li se oprește atunci când trebuie să imagineze o lume cu mai puțină muncă și cu mai puțină zbatere pentru supraviețuire și cu educație care să nu fie privită ca ”investiție în capital uman”.

Discuția e relevantă și pentru o piață românească a muncii care este amenințată în mod evident de tehnologizare. Deocamdată mâna de lucru ieftină este intens folosită pentru că e mai ieftină încă decât achiziții de echipamente noi. România nu apare într-un tabel propus de guvernatorul Carney, dar ne putem imagina uşor situaţia numai dacă ne uităm la frământările profunde care au loc în sectorul componente auto, textile etc.

Deschid un alt document oficial important, un raport al Băncii Mondiale despre muncă. Cu ce începe? Ați ghicit, cu un citat din Marx, despre pericolul reprezentat de mașini, nu un pericol împotriva joburilor, ci împotriva coalizării și revednicărilor proletariatului. (Pentru cei care nu-l cunosc Marx era departe de a fi anti-tehnologie).

Automatizarea va distruge multe joburi și va cere mai multă investiție în ”capital uman”, ca să facem față. Sigur, când zici ”capital uman” deja vezi credite făcute pentru educație și inegalități nu doar de statut și avere, ci și de educație sau sănătate (văzute ca proprietate privată).

Edcuația e scumpă, evitarea taxelor de către companii e mare, ne mai spune Banca Mondială. Însă principala ipoteză a studiului este că amenințarea reprezentată de avansul tehnologic e mult exagerată și evită chestiunea inegalităților:

The study’s main finding is that the threat to jobs from technology is exaggerated. History repeatedly teaches us this lesson. Doomsday scenarios on robots impoverishing workers will continue to strike a societal nerve. The creators of such scenarios are so far sighted that few of their predictions have yet come true.

Trebuie spus că ”inegalitatea” a ajuns o etichetă sfioasă pentru dereglaje în raporturile de clasă, etichetă asumată tehnocratic. Trebuia făcut ceva, nu se poate nega evidența inegalităților, acum toată lumea bună bancheră sau nu se îngrijorează de inegalități în timp ce ele tot cresc. Interesante observații, realitățile ne lovesc cruntă însă prin soluții. Cum excelent observa economista Dana Gabor (urmăriți-i lucrările și postările, merită!), propunrile merg spre și mai marea vulnerabilizare a lucrătorului. Citatul din Marx era mai mult o floricică retorică, în răspăr cu faptul că e corect și acum – avansul tehnologic ia din drepturi, deci lupta nu e cu tehnologia, ci cu politicul și cu deținătorii de putere în deciziile economico-politice.

Gabor  a mai atenționat în legătură cu cadoul otrăvit care stă în venitul minim garantat, un nou fetiș al discuțiilor tehnocratice din zonele Sillicon Valley – Davos. Acest venit minim poate oricând să însemne un spălat pe mâini pentru obligații asumate cândva prin wellfare state. Mai simplu, pot să le dau cetățenilor niște bani pentru că s-ar putea să fie mai ieftin decât să le asigur drepturi fundamentale (sănătate, educație).

Banca Mondială continuă cu un ton tăios că guvernele trebuie să scoată subvențiile pentru companii și să taxeze corect bogații. Cine are răbdare să citească va observa extraordinara coregrafie în care în timp ce țipi la bogați pregătești noi forme de extracție de la săraci. Iată un exemplu de formulare ambiguă:

Public investment alone is insufficient. Firms have to invest in their employees. Workers, in turn, need to invest in their continuous education.

Tehnologia reduce joburi, dar studiul citat insistă pe partea de creare de joburi noi, ceea ce e util, sigur, dacă le pui în balanță cu apocalipsele de twitter oferite de Elon Musk și alți PR-profeți.

(Ce mai face pervers studiul e să pună luddiștii de secol 19 în deplină legătură cu mișcările socialiste și comuniste următoare. Asta înseamnă să citezi din Marx fără să știi nimic din el. Marx căuta soluția după diverse crize, inclusiv cea produsă de avansul tehnologic, era mult mai sceptic cu socialisemele utopice și critic al anti-tehnologiei.)

Ce faci când îți pierzi jobul? Te muți pe ”critical thinking” și ”socioemotional skills”, o altă marotă a lumii bune tehnocratic-analitice. E un alt nume pentru flexibilitatea muncii și cerințe de adaptabilitate aproape imposibile pentru muncitori. Partea mea favorită din studiu:

The premium for skills that cannot be replaced by robots and that help workers be more adaptable — namely general cognitive skills such as critical thinking, and socioemotional skills such as managing and recognizing emotions that help in teamwork — is rising. (…)

technology is changing where and how people work. In particular, it makes remote work possible, expanding significantly the range of flexible work arrangements
or expanding markets through online work or online trade.

Cine n-a scos încă o plachetă de poezii să pună mâna s-o facă. Creativitatea te scoate din necaz. Partea cu poezia e o glumă, dar să spunem că exemplul favorit al experților BM este planificarea în turism, adaptarea la nevoile clienților etc.

Eh, și unde ne împiedicăm în această minunată tranziție? În sindicate și joburi de tip vechi cu timp fix și drepturi prea multe, spun experții. Ideea e să flexibilizezi legislativ zona, ca să putem trece cu bine de revoluția tehnologică. Uită să spună că nu e nimeni deranjat dacă va munci mai mult de acasă, ba chiar dacă va avea un mix de jobulețe ca să scoată un venit accetabil – lumea e deranjată că această muncă nu-i mai garantează siguranța muncitorului din trecut. Oare de ce? Să spunem după Marx: problema cu roboții e că ei fac politică, că sunt spărgători de grevă, nu că ne fac munca mai ușoară. Banca Mondială simte un ghimpe în coasta revoluției tehnologice: faptul că oamenii, proștii de ei, au tot timpul o referință în salariul  minim, în drepturi sindicale au încă un reper, ar trebui scoase, tocmai ca să poți munci pe cât mai puțin, dar la alb. În timp ce se plânge de optimizarea fiscală făcută de bogați, degetul e ațintit către munca informală-precară care nu e scoasă la alb, ”salvată” prin taxare suplimentară.

Disponibilitatea creierului de a absorbi educație noouă tot scade după 30 de ani. Soluția? Mamele să se joace mai mult cu copiii la 1 sau 2 ani și nu doar atât. Educația trebuie să înceapă mai devreme, copiii să acumuleze mai mult cât încă pot. Deci, nu e doar că Banca Mondială simte diferit amenințarea roboților față de guvernatorul Băncii Angliei, dar reeducarea de vârstă mijlocie îi lasă pe exeperții noștri indiferenți. Trebuie ”investit” în copii de mici, asta ar putea reduce inegalitățile.

Avem și România într-un tabel, cel al muncii informale. O muncă prost plătită, parte din businessuri cu randament prost, suntem printre campionii lumii la asta. Sigur, experții băncii spun că asta vine dintr-o prea mare reglementare a muncii. Este paradoxul lor favorit. Cu cât angajatul are legal drepturi, cu atât cresc angajații la negru prost plătiți. Dar tocmai România îi contrazice: are și o lege antiangajați, antisindicalizare, și are și informali prost ”plătiți”, și taxe mici, și businessuri care nu dau randament, produc doar bogătani cu averile ascunse sau bine optimizate…

Companiile ”superstar” sunt soluția. Companii creative, mobile, transnaționale, ele sunt lăudate în raport ca mari angajatori. România e iar un exemplu pentru că jumătate din angajații din privat lucrează la primele cinci companii ”superstar”.

Acumulările și concentrările agresive de capital nu trebuie să ne îngrijoreze. Guvernele trebuie să protejeze aceste companii, spune BM. Dacă nu își folosesc puterile monopolistice în folosul creșterii, atunci abia vor trebui reglementate. Până atunci, reglementează ele guvernele.

Studiul Băncii Mondiale merită citit, astfel de documente sunt apoi rezumate în două pagini și învățate de experți plătiți gras de guverne să le facă planuri cincinale. Or, e de ajuns să citești cu atenție numai ca să vezi câte lucruri contestabile sunt aruncate drept certe, livrate împreună informații interesante.

În loc de concluzie, îmi par mai convingători cei de la Banca Mondială când spun că revoluția tehnologică nu aduce instant apocalipsa joburilor. Problema e ce ofertă de slujbe, dar și de societate îi așteaptă. Și de ce precaritatea este vândută ca un extraordinar avânt al viitorului.

Și planurile alor noștri

PSD a anunţat începerea unor discuţii despre un plan de ţară România 2040.

Liberalii au sărit imberb că ce e asta, “e comunism!”. Îi asigur că strategii din astea au toate ţările, nu e mare scofală.

Problema e alta. Că nu mi se pare că avansăm în vreun fel spre o soluţie viabilă împotriva precarizării muncii, de exemplu. Ca să nu mai zic că din zona academică vin de obicei propuneri de un provincialism înfiorător, în nici un fel conectate la discuțiile de azi.

Mai rău, România nu are politicieni și intelectuali publici decât în număr foarte mic capabili să polemizeze cu documente tip Banca Mondială, prezentate mai sus.

Educaţia de calitate (ca şi sănătatea, de altfel) devine din ce în ce mai clar privatizată. Şi dacă mai e cu numele “de stat” este sper evident pentru toată lumea că o familie cu venituri precare nu va reuşi aproape sigur să asigure condiţii competitive de educaţie pentru copii. Statul român a tot părăsit categorii mari. Iar acum face planuri pe 20 de ani. Discuţiile cu “toate părţile” vor suferi în primul rând de consens. Pentru că toată lumea vrea să reducă drepturi şi cheltuieli publice și vrea să ofcializeze exploatarea intensă și informală.

PSD a abordat greşit şi selectiv chestiunea redistribuirii şi a continuat privatizarea ascunsă a unor drepturi fundamentale. Nu a dat dovada că are instrumente politice minimale pentru reducerea inegalităţilor. Ba chiar a dovedit că are vocaţie de sacrificare a sustenabilităţii pentru profit imediat şi cumpărarea liniştii în rândul afacerilor mici şi medii, prin scăderea taxelor.

Să nu mai spunem că situaţia e şi mai complicată. Vor veni vremuri în care mulţi angajaţi calificaţi vor fi eliminaţi de automatizări diverse. Vor fi eliminaţi şi lucrători din multiubitul IT, dacă nu reuşes să se recalifice accelerat. Educaţia contabilă şi alte joburi de succes nu vor mai livra joburi atât de sigur ca pe vremuri. Dar Banca Mondială le va oferi desigur scenariul calificării multilaterale, ghid turistic dimineața, video-asistență sau videochat după-masă.

Deficitul groaznic în România este POLITIC. România nu reușește să conteze măcar în reglementările muncii la nivel european. Livrăm muncă de lucru ieftină aici sau în UE, dar nu obținem nimic în schimb. Livrăm profituri uriașe, nu taxăm cum trebuie și nici nu vom putea s-o facem dacă nu vom presa măcar public autorități europene. Fie că e Iohannis, fie că e Dragnea, incompetența în negocierea politică pentru ieșirea din epoca asta a manufacturii ieftine mi se pare evidentă.

O politică eficientă se duce: neasigurații, ghinioniștii trebuie bine supravegheați și anihilați în caz de revoltă. Pentru asta am investit în capital uman polițienesc, pentru asta din ce în ce mai mulți oameni mor acasă fără diagnostic, fără să mai dea pe la spital. Soluții există deci, îngroapă cât poți inconfortabilul, la propriu.

Până una alta deprivarea materială ar trebui să fie subiectul numărul 1 pentru politica românească, intern și european. PSD însă face redistribuire aiurea, către vârful piramidei, iar PNL a făcut obsesie împotriva măririi salariilor și împotriva asistaților social. Iată datele cele mai proaspete Eurostat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Unde vi s-au dus măririle, dacă or fi fost? În businessul cu energie

$
0
0
Vreți să discutăm inflație? Se strâng aici toate păcatele guvernării în față cu marele business. Iar discuții irelevante despre  cine e mai șmecher, Isărescu sau Dragnea, ocupă spațiul public. Cu marea contribuție a președintelui care își caută aliați pentru alegeri, aliați instituționali. Ultraautonomii, DNA, BNR, SRI sunt și cei care se aliază cu președinția împotriva unui PSD incapabil să facă ceva ca lumea, în afară de ciupeli pentru familie, rating și clickuri.

Să ne uităm la sursa inflației în martie, și evoluția ei în ultimele luni, găsiți peste tot în presă explicate datele recente INS. Treaba e foarte simplă: businessuri mari joacă tontoroiul, iar PSD e incapabil să se atingă măcar eficient de reglementarea acestei piețe. Sigur, dacă faci olimpiadă de nepotism de la ANRE până la FInanțe și Energie, Economie, tot ce poți obține e o rentă, în niciun caz nu poți guverna. Despărțirea amantlâcului și rubedeniilor de posturile de guvernare propriu-zise (eu nu zic să nu vă puneți oamenii, puneți unii care se pricep însă, lăsați rubedeniile și libidoul pentru timpul liber) ar fi un pas uriaș pentru guvernare.

Aici e și slăbiciunea PSD. El se organizează bine tribal, dar ambițiile se opresc la o mână de bani, nici măcar mulți dacă mă uit câte vagoane de euro au scos marile companii de energie în ultimii 5 ani (4 cu guvernare PSD). Ponta a pierdut un momentum în care putea să intre cu buldozerul peste distribuitorii de energie, toți au pierdut ocazia să taxeze serios și să înceapă un program de ținere în frâu a nesimțirii Petrom. Iar Veolia atârnă ca într-un leagăn comod într-un dosar de corupție în care e acuzată că ne-a cumpărat aleșii bucureșteni la grămadă. Am dat Veolia exemplu pentru că după ce a tot crescut prețul apei în post-criză, prețurile la apă au crescut și în țară (și unde-s firme private, și unde-s deținute de autorități locale – o vor da tot pe energie, dar nu e întotdeauna logică explicația).

O țară în care abundă toate resursele menționate mai sus nu e în stare să țină măcar o reglementare decentă din care să extragi măcar bani serioși la stat dacă tot au crescut prețurile. Și criticii PSD, și PSD-ul însuși creează dușmani falși. Iar atunci când se mai și iau de Petrom, de exemplu, o fac în stilul lui Tudose, care s-a uitat apoi neputincios cum Petrom a luat drept pretext acciza și a mărit să-și acopere și alte găuri sau riscuri viitoare.

Din România se extrag oricum rate frumoase de profit. Însă după privatizări nesimțite și cedarea unor bune părți din piața de energie, rezultatul este absolut dezastruos. Bocitorii anticorupție și profeții privatizării care ne-au explicat ce frumoasă e piața liberă îi dau în continuare cu ce s-ar fi întâmplat dacă rămâneau la stat, ce furate ar fi fost. Furtul dezorganizat versus furtul organizat și legiferat, asta da teză de doctorat!

UE ne și recomandă să luptăm cu prețurile la energie într-un mod civilizat și frumos. Să consumăm mai puțin în general, să ținem geamurile închise când e prea cald, să luăm becuri economice (care au prețuri nesimțite și alea) etc.

Când lucrurile o vor lua razna o vor lua de la astfel de motive clare, băgate constant sub preș de decidenți și de criticii lor.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Cazul curvapesede. Etapa Mircea Toma

$
0
0

Mulți dintre ăia care urlau că să se închidă Antena 3 și RTV au avut ieri o răbufnire în favoarea libertății presei: să nu fie amendat Times New Roman care a scris un articol în glumă despre partenera lui Liviu Dragnea și pesediștii de la congres. CNCD i-a amendat cu vreo 3000 de euro, asta era drama – se vor întâlni în tribunal.

(Înainte de toate să spun că sunt profund nemulțumit de CNCD numai dacă mă uit câte jigniri publice grave, rasiste și sexiste, îi scapă. Dar să spunem că acest articol absolut idiot nu e singurul, TNR a făcut festival de rasism și obrazul fin civic n-a avut vreo zvâcnire până acum. Aș fi preferat ca astfel de chestiuni să se rezolve în instanță, nu prin comportamentul discreționar al unui consiliu care se remarcă prin absență de obicei.)

Dintre apările publicației se distinge una: Mircea Toma sare în apărarea presei cu un  articol de un ridicol istoric. Citez un pasaj:

Numărul considerabil de practicanți ai acestei activități (mulți dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de “a i-o suge”, sinonimele posibile fiind “lingușeala” sau “pupatul în fund”. Această nouă accepțiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală. Similar, nici celălalt cuvânt cu potențial ofensator – “curvă” -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului. Expresia “politica e o curvă” – nu mai nedumerește pe nimeni; asocierea termenului de “curvă” unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care își comercializează sexul. (sursa)

De ce atâta efort semantic? Pentru că ar apăra libertatea presei și libertatea figurii de stil. Poate să-și caute singur dl Toma și alte pasaje rasiste, alte sexisme pe cât de dure pe atît de ieftine distribuite generos de TNR. Nu e ceva nou. Sunt mulți care fac bani din acest gen de violență umoristică geek, aparent deșteaptă, de fapt o mască ieftină pentru tot felul de limbaje ale urii.

Îi faci un deserviciu presei când aperi dreptul la pamflet grosier. Principala problemă a presei din România e consensul. Și în felul în care ștergem pe jos cu figurile feminine din politică chiar a fost consens profund. La fel cum consens e ca toată lumea bună quality să facă documentare despre săracii leneși, puturoși, asistați social, deși toată lumea le spune că datele ne indică fix inversul, fonduri mici de asistență și muncă la greu pentru supraviețuire.

Sigur, nu mă miră, și alt-rightiștii în SUA urlă pentru dreptul de aspune că femeile n-au creier sau că oamenii de culoare sunt nu știu cum. Poate Toma nu face decât să simtă un trend nou – cu intuiția n-a stat prost niciodată. Poate nu simte decât că acest tip de agresivitate va deveni noul ”civism”. E însă într-o poziție tare ciudată. Nu poți să primești atâtea fonduri tocmai pentru a cultiva sensibilități noi  împotriva agresiunii publice și a retoricii urii și dup-aia s-o arzi cu libertatea presei de a fi violentă și proastă. Mai ales că nu s-a pus problema cenzurii nicio clipă.

Articolul e de o violență de neapărat. E un atac la persoană în primul rând absolut intolerabil (de aia și cred că tribunalul e locul corect de rezolvare, nu neapărat CNCD). E și sexist, deci nu e complet aberant ca CNCD să judece astfel de cazuri, numai că ar trebui să-l văd că face asta constant și mai ales că nu-i scapă chestiuni strigătoare la cer. (Un exemplu: într-un an de atacuri repetate la adresa gay-ilor, n-am auzit CNCD să se dea de pământ pentru a stopa aberațiile politicului emise în public).

Însă articolul lui Toma ne arată ceva ce știam de mult timp, că ONGismul 90ist s-a anchilozat și acum se și îngroapă singur. A tot pierdut în ultimii 10 ani șansa de a fi politic în sensul bun al cuvântului, adică de a sancționa și derapajele dreptei în particular și ale clasei educate în general înspre retorica extremei drepte. Au rămas antipesediști din oficiu și atât. Iar în jur avem un adevărat consens ultraconservator care se va manifesta din ce în ce mai violent.

Nu e greu să vezi că Dragnea a luat-o pe arături ultraconservatoare. E greu se pare să vezi, chiar și atunci când ești apărător de drepturi de profesie, că Times New Roman, Mircea Badea și toată industria discursului urii mănâncă aceeași pâine.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

1 mai

$
0
0

3 de 1 mai:

1. Inegalitățile cresc împreună cu creșterea economică. Sunt și inegalități mai discret prezentate, care se referă la expunerea la accidente, la accesul la sănătate, la contracte cu drepturi minime. Inegalitățile afectează fizic angajații, așa cum îi afectează politica mâinii de lucru ieftine, singura care a ”preocupat” real decidenții privați sau guvernamentali.

Date ceva mai noi Eurostat (până în 2015) arată România în top detașat în ce privește accidentul fatal de muncă:

In 2015, 3 497 fatal accidents occurred at work in the European Union (EU). This represents a standardised incidence rate of 2.4 fatal accidents per 100,000 workers. Standardised incidence rates assume that the relative sizes of economic activities within each national economy are the same as within the EU as a whole. The aim is to eliminate differences in the structures of countries’ economies, so data can be more easily interpreted.

Across Member States, the lowest standardised incidence rates were registered in the Netherlands (0.8 per 100,000 workers, Sweden (1.2), Germany (1.3), Denmark (1.4), Cyprus (1.5) and the United Kingdom (1.6), while the highest rate was recorded in Romania (7.5), ahead of Portugal (4.6), Luxembourg (4.4), Bulgaria and Lithuania (4.3 each).

Studii din ultimii ani avertizau că încurajarea muncii atipice (fără contract clasic de muncă), creșterea inegalităților pun într-o situație vulnerabilă lucrătorii. În analiza Cincan/Guga/Constantin, datele erau mai amănunțite și mai clare, pentru că nu se refereau doar la decese, ci la accidente de muncă cu diverse grade de gravitate și la felul în care sunt expuși angajații (vezi aici).

2. Istoria lui 1 mai

Pentru că încă de dimineață am văzut și auzit istorii ”prelucrate” despre periculosul 1 mai  (da!!!), e cazul să citim și istorici  serioși, nu tot soiul de jurnaliști propagandiști care altceva decât trei sloganuri anticomuniste oricum nu știu; clișeele lor ar face să înroșească prin esență lemnoasă și cel mai dur și dogmatic organ de presă ceaușist. Așa că vă trimit la acest text al lui Eric Hobsbawm, unde se explică și explozia acestei prime sărbători laice din istoria omenirii, și diversele ei avataruri:

Lucrul extraordinar în evoluția acestei instituții este că a fost neintenționată și neplanificată. În această privință nu era atât o „tradiție inventată”, cât una care a erupt subit. Originea imediată a sărbătorii de 1 mai este indiscutabilă. A fost o rezoluție a unuia dintre cele două congrese rivale care au fondat Internaționala — cel marxist — la Paris în iulie 1889, anul de centenar al Revoluției Franceze. Aceasta chema la o demonstrație internațională a muncitorilor în aceeași zi, când urma să prezinte publicului și autorităților revendicarea cu privire la o zi de muncă legală de opt ore. Și din moment ce Federația Americană a Muncii decisese deja să țină o asemenea demonstrație pe 1 mai 1890, această zi a fost aleasă pentru demonstrația internațională. În mod ironic, în SUA sărbătoarea de 1 mai nu a reușit să se împământenească la fel ca în alte părți, poate și pentru că exista deja o sărbătoare a muncii din ce în ce mai oficială, Ziua Muncii, ținută în prima zi de luni a lui septembrie. (…)

Cum spunea Victor Adler în 1893: „Aceasta este semnificația sărbătorii de 1 mai, a încetării muncii, de care se tem adversarii noștri. Acesta este lucrul pe care ei îl simt ca fiind revoluționar.”

3. Și un bilanț mediatic 2017-2018

Să marcăm și că anul 2017-2018 a cunoscut o ofensivă mediatică fără precedent împotriva ”asistaților social”. Tendințe au existat întotdeauna, dar criza de mână de lucru în unele zone a generat o ofensivă plătită direct sau indirect de afaceriștii cu interes în stoarcerea pe salarii mici.

Trecem de faptul repetat de sute de ori de câțiva ziariști și activiști normali la cap – cum că avem cheltuieli minime pe asistență socială, și nici pe departe nu mărimea acestor ajutoare ar putea distorsiona piața muncii -, și trebuie să o spunem direct: nu asistații sunt vizați, ci tocmai angajații. Aceste campanii alimentează ura între cel prost plătit și cel foarte prost plătit, bănuiala că unul îl vampirizează pe celălalt. Cu aceste campanii sunt bagatelizate pretențiile celor deja angajați de a fi mai bine plătiți. Când se înfierează lenea, se înfierează de fapt refuzul oamenilor de a mai lucra pe bani care abia ating limita de coș de supraviețuire.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Dacă ești cuminte, îți dau bani. Dar sunt obraznic și îți dau bani. Voyerismul cu sărăcie

$
0
0

Nimic nu explică mai bine fundătură în care a ajuns UE decât măreața găselniță proslăvită de unii ziariști români și demonizată de politicieni cu altoiți naționalist, cum că se vor tăia fondurile pe motive de proastă conduită în ce privește statul de drept.

Dacă ești cuminte, îți dau bani. Dar sunt obraznic și îți dau bani. Cu acest semiparadox descriem cel mai bine relația unor state estice cu nucleul Uniunii Europene, mai ales Germania. Orban n-ar fi rezistat nici un mandat fără acordul tacit al nucleelor ultraconservatoare din Partidul Popular. Mulți politicieni germani au susțnut tacit alunecarea spre extremă dreapta a Estului.

Se spune că Ungaria și Polonia sunt mari beneficiari ai fondurilor europene. Se spune mai rar că banul investit din Vest în Est are randament fabulos și că țările din est își sacrifică statul social și alte drepturi pentru acest randament bun. Se pare că acest echilibru ajunge spre final. Trocul ipocrit între un centru al UE care se pretinde apărător al dreptății și un Est care se pretinde un apărător al nevoilor și neamului se încheie cu propunerea de buget făcută de Comisia Europeană.

Naționalismul exacerbat și tot felul de alunecări spre dreapta sunt singura soluție de ținere sub control în relația cu mase care sunt de fapt nemulțumite, care nu se pot găsi în lumea euroopeană de care se bucură doar zâteva zeci de procente în EST. Acele zeci de procente sunt suficiente pentru întreținerea unei false atmosfere liberal sărbătorești și sensibile  la drepturi, dar sunt pline de fapt de bube în cap, de înțelegere pentru precariat.

Ce nu vrea să afirme cu nici un preț Comisia este că fondurile europene nu sunt cadou, sunt fonduri indirecte menite să despăgubească ravagiile făcute de deschiderea pieței și slăbirea statului social.

Ca să nu mai zic că e culmea să te apuce crizele etice și de stat de drept când tu ai o redistribuire complet defectuoasă în Uniune, când tolerezi extragere nemiloasă de profituri prin semiparadisuri fiscale din UE, când accepți tot soiul de noi soluții împotriva cheltuielilor sociale în numele ”competitivității”. Poate că poporul european, ce-o mai fi și ăla, nu mai poate susține bula turismului liber, circulației libere, feeriei tranzacțiilor libere pentru pentru maximum 50% din populație. Nimeni nu se îngrijorează de antiunionism, ba chiar se alimentează și mai tare tensiuni enorme care până acum s-au manifestat caricatural.

Această stranie prostituție – se dau bani contra puritate și bunătate și justiție corectă – se manifestă și în ce privește tema primirii refugiaților. Estul a fost devastat, România mai ales, de plecările cetățenilor la munci precare în Vest. Mulți vor ajunge cetățenii nimănui. Normal că frustrarea crește proporțional când vrei să acoperi cu noi mase de mână de lucru și mai ieftină decât cea indecent de ieftină. Politicienii din est se apără xenofob ca să nu se vadă propria imoralitate, felul în care au supt la maximum pentru ei și camarilele lor din liberalizarea forței de muncă. Naționalismul lor e destinat afaceriștilor lor. Iar masele nu au voie să primească politici alternative aici.

Agricultura o ia pe căi ieftine/intensive. În fine, să spunem că în noua propunere de buget, micșorat sensibil de Brexit, Comisia Europeană propune ceva cu adevărat controversat și cu potențial de destabilizare serios. Agricultura primește mult mai mulți bani. Practic, continuă politică de descreștere a bugetului PAC (Politica Agricola Comună), până spre vreo 35% ceea ce va fi dezastruos pentru mulți fermieri europeni. Și, dacă rămâne așa, ar fi dezastruos pentru Franța, principalul beneficiar al acestor subvenții.

Deși Comisia pretinde că vrea agricultură verde, sănătoasă etc., aceste scăderi drastice nu înseamnă decât atac direct la agricultura medie și deschiderea ușii pentru agricultură ultraindustrializată, corporațiile de pesticide și de hiperexploatare jubilează probabil. Nu vei putea să le ai pe amândouă. Dar cui îi pasă în Est. Noi oricum mâncăm căcaturi în timp ce Comisia pretinde că are grijă.

Să mai spunem că Franța are forță de negociere, în schimb e foarte probabil să vedem o Românie gata să accepte orice tăieri din motive diferite. Iohannis ca să arate ce cuminte e. Dragnea și șleahta ca să-și cumpere liniște pentru tâmpeniile meschine pe care le fac în mod curent.

P.S. Recorder

Reiau și aici o observație în ce privește așa numită presă qulity, vioaie, ”de net”. Cei de la Recorder fac constant un soi de reportaj prin sărăcime în care ți se arată România săracă pentru râsul sănătos al urbanului cât de cât cu rata la zi.

Presa quality lovește din nou în lumea celor fără dinți. Demascarea micului și a berii. În ultimii ani presa română flexibilă și onlineistă a devenit pur și simplu și mai lipsită de empatie.

Bănuiesc că sponsorii recorder au fost încântați de ce bine le-o dau ziariștii în freză sărăcanilor.

Ăsta e noul trend pornoetic – voyeurism cu săraci care se simt puțin mai bine și care primesc o bere de la vătaful locului.

Recorder ar putea sa meargă la câteva dineuri grețoase cu investitori și să aleagă de acolo scene porno cu politicieni, ziariști și afaceriști.
Acest reportaj este fix nonjurnalism, batjocorirea unei comunități sărace din motive de opțiune politică.

Sigur că e politizată treaba, dar sigur că nu o să înțelegeți niciodată PSD dacă nu luați in serios ce spune omul ăla: sunt singurii care ne mai bagă în seamă.

Evident că PSD îi fură pe la spate (drepturi diminuate, acces mai mic la sănătate, educație, pradă siguraăpe piata libera a energiei etc), dar acești oameni nu mai au arme de aparare de foarte mult timp.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Marx 200

$
0
0

Azi se fac 200 de ani de la nașterea lui Marx. Am ales ultima parte din ”Optsprezece brumar al lui Ludovic Bonaparte”, o capodoperă prin combinația de analiză de clasă și forță stilistică:

VII

Republica socială a apărut ca o frază, ca o profeţie în pragul revoluţiei din februarie. În zilele lui iunie 1848 ea a fost înecată în sîngele proletariatului parizian, dar fantoma ei apare în actele următoare ale dramei. Pe scenă îşi face apariţia republica democrată. Ea dispare la 13 iunie 1849, împreună cu mic-burghezii ei care o zbughiseră, dar, fugind, ea aruncă în urma ei reclame deosebit de ţipătoare. Republica parlamentară, împreună cu burghezia, pune stăpînire pe întreaga scenă, îşi trăieşte viaţa în toată plenitudinea ei, dar ziua de 2 decembrie 1851 o înmormîntează în strigătele de groază ale regaliştilor coalizaţi: „Trăiască republica!”

Burghezia franceză s-a împotrivit dominaţiei proletariatului muncitor şi a adus la putere lumpenproletariatul, în frunte cu şeful Societăţii lui 10 decembrie. Burghezia înspăimîntase Franţa cu perspectiva viitoarelor orori ale anarhiei roşii; Bonaparte a anticipat acest viitor cînd a pus, la 4 decembrie, armata ordinii, însufleţită de rachiu, să tragă în distinşii burghezi din Boulevard Montmartre şi Boulevard des Italiens care stăteau la ferestrele lor. Burghezia a divinizat sabia; sabia o domină. Ea a suprimat presa revoluţionară; propria ei presă este suprimată. A pus adunările populare sub supravegherea poliţiei. A dizolvat Gărzile naţionale democratice; propria ei Gardă naţională este dizolvată. A decretat starea de asediu; starea de asediu este decretată împotriva ei. A înlocuit curţile cu juri prin comisii militare; propriile ei curţi cu juri sînt înlocuite prin comisii militare. A dat învăţămîntul public pe mîna popilor; popii o supun propriului lor învăţămînt. A deportat fără judecată; ea este deportată fără judecată. A reprimat orice mişcare a societăţii prin forţa publică; orice mişcare a societăţii ei este reprimată prin forţa publică. S-a revoltat de dragul sacului ei cu bani împotriva politicenilor şi literaţilor ei; politicienii şi literaţii ei sînt înlăturaţi, iar sacul ei cu bani e prădat, după ce i s-a pus căluş în gură şi i s-a frînt condeiul. Burghezia strigase neostenit revoluţiei, ca sfintul Arsenie creştinilor: „Fuge, tace, quiesce! — fugi, taci, linişteşte-te!“; Bonaparte strigă burgheziei: „Fuge, tace, quiesce! — fugi, taci, linişteşte-te!“

Burghezia franceză a rezolvat de mult dilema lui Napoleon: „Dans cinquante ans, l’Europe sera républicaine ou cosaque“1). Ea a rezolvat-o sub forma de „republique cosaque“2). Nu era nevoie de farmecele nefaste ale lui Circe pentru a transforma această capodoperă de republică burgheză într-un monstru. Această republică nu a pierdut nimic în afară de nimbul respectabilului. Franţa de azi3) sălăşluia gata pregătită în republica parlamentară. Nu era nevoie decît de o împunsătură de baionetă pentru ca balonul să se spargă şi monstrul să apară în faţa ochilor.

De ce nu s-a răsculat proletariatul parizian după 2 decembrie? Răsturnarea burgheziei abia se decretase, iar decretul nu fusese încă adus la îndeplinire. Orice răscoală serioasă a proletariatului ar fi readus-o imediat la viaţă, ar fi împăcat-o cu armata şi le-ar fi asigurat muncitorilor o repetare a înfrîngerii din iunie.

La 4 decembrie proletariatul a fost aţîţat la luptă de către burghezi şi băcani. În seara acelei zile, cîteva legiuni ale Gărzii naţionale au promis să apară înarmate şi în uniformă pe cîmpul de luptă. Căci burghezul şi băcanul au aflat că, într-unul din decretele sale din 2 decembrie, Bonaparte a desfiinţat votul secret, ordonind ca fiecare să treacă în listele oficiale de alegători în dreptul numelui lor „da“ sau „nu“. Rezistenţa din 4 decembrie l-a intimidat pe Bonaparte. În timpul nopţii au fost lipite, din ordinul lui, la Paris, la toate colţurile străzilor, afişe care anunţau reintroducerea votului secret. Burghezul şi băcanul credeau că şi-au atins scopul, şi tocmai băcanul şi burghezul nu şi-au făcut apariţia a doua zi.

În noaptea de 1 spre 2 decembrie, printr-o lovitură a lui Bonaparte, proletariatul parizian a fost lipsit de conducătorii lui, şefii baricadelor. Armată fără ofiţeri, pe care amintirile din iunie 1848 şi 1849 cît şi cele din mai 1850 n-o ispiteau cîtuşi de puţin să lupte sub steagul montagnarzilor, proletariatul a lăsat în seama avangărzii sale, a societăţilor secrete, grija de a salva onoarea insurecţională a Parisului, pe care burghezia o lăsase, fără a se împotrivi cîtuşi de puţin, în voia soldăţimii, aşa încît Bonaparte a putut să dezarmeze mai tîrziu Garda naţională sub motivarea maliţioasă că se teme ca armele gărzii să nu fie întrebuinţate chiar împotriva ei de către anarhişti!

C’est le triomphe complet et définitif du socialisme!4) — aşa caracterizeaza Guizot ziua de 2 decembrie. Dar dacă răsturnarea republicii parlamentare conţine în germene triumful revoluţiei proletare, primul rezultat palpabil al ei a fost victoria lui Bonaparte asupra parlamentului, victoria puterii executive asupra puterii legislative, victoria puterii fără fraze asupra puterii frazei. În parlament, naţiunea ridica voinţa ei generală la rangul de lege, adică făcea din legea clasei dominante voinţa ei generală. În faţa puterii executive, ea abdică de la orice voinţă proprie şi se supune imperativului unei voinţe străine, autorităţii. Puterea executivă, în opoziţie cu cea legislativă, exprimă eteronomia naţiunii, în opoziţie cu autonomia ei. Franţa pare să fi scăpat astfel de despotismul unei clase numai pentru a recădea sub despotismul unui individ, şi anume sub autoritatea unui individ lipsit de orice autoritate. Lupta pare să fi încetat în sensul că toate clasele îngenunchează la fel de neputincioase şi de mute în faţa patului de armă.

Însă revoluţia acţionează temeinic. Ea mai parcurge încă purgatoriul, îşi înfăptuieşte opera metodic. Pînă la 2 decembrie 1851 ea terminase prima jumătate a activităţii ei pregătitoare; acum o termină pe cea de-a doua. Ea a desăvîrşit întîi puterea parlamentară pentru a o putea răsturna. Acum, după ce a reuşit să facă aceasta, desăvîrşeşte puterea executivă, o reduce la expresia ei cea mai pură, o izolează şi şi-o contrapune ca obiectiv unic pentru a concentra împotriva ei toate forţele sale distructive. Şi cînd revoluţia îşi va fi îndeplinit această a doua jumătate a activităţii ei pregătitoare, Europa va sări din jilţul ei şi va exclama jubilînd: Bine ai săpat, cîrtiţă bătrînă![N184]

Această putere executivă, cu uriaşa ei organizare birocratică şi militară, cu complicata şi artificiala ei maşină de stat, cu o armată de o jumătate de milion de funcţionari, alături de o armată de o altă jumătate de milion de oameni, acest îngrozitor organism parazitar care învăluie ca o crustă corpul societăţii franceze, astupîndu-i toţi porii, a apărut în epoca monarhiei absolute, în timpul decăderii sistemului feudal, contribuind la grăbirea acestei decăderi. Privilegiile senioriale ale proprietarilor funciari şi ale oraşelor s-au transformat în tot aîtea atribute ale puterii de stat, demnitarii feudali au devenit funcţionari plătiţi, iar carta pestriţă, ca o colecţie de mostre, a drepturilor suverane medievale contradictorii a devenit planul bine orînduit al unei puteri de stat în care domneşte aceeaşi diviziune a muncii şi aceeaşi centralizare ca într-o fabrică. Prima revoluţie franceză, care-şi pusese drept sarcină să sfărîme toate puterile locale, teritoriale, orăşeneşti şi provinciale, separate, pentru a crea unitatea civică a naţiunii, trebuia să dezvolte ceea ce începuse monarhia absolută: centralizarea, dar în acelaşi timp a lărgit amploarea, atributele puterii guvernamentale şi a sporit numărul acoliţilor acesteia. Napoleon a desăvîrşit această maşină de stat. Monarhia legitimă şi monarhia din iulie nu i-au adăugat decît o mai mare diviziune a muncii, care creştea pe măsură ce diviziunea muncii în sînul societăţii burgheze crea noi grupe de interese, deci material nou pentru administraţia de stat. Orice interes comun era imediat desprins de societate şi contrapus ei, ca interes superior general, smuls din sfera activităţii proprii a membrilor societăţii şi transformat în obiect al activităţii guvernamentale, începînd cu podul, clădirea şcolii şi averea comunală a unei comune rurale şi terminînd cu căile ferate, avuţia naţională şi universitatea de stat a Franţei. În sfîrşit, republica parlamentară s-a văzut silită, în lupta ei împotriva revoluţiei, să întărească o dată cu măsurile represive mijloacele şi centralizarea puterii guvernamentale. Toate revoluţiile au perfecţionat această maşină în loc s-o sfărîme. Partidele care luptau alternativ pentru putere considerau luarea în stăpînire a acestui imens edificiu de stat drept prada principală a învingătorului.

Dar sub monarhia absolută, în timpul primei revoluţii, sub Napoleon, birocraţia a fost doar mijlocul pentru pregătirea dominaţiei de clasă a burgheziei. Sub restauraţie, sub Ludovic-Filip, sub republica parlamentară, ea era instrumentul clasei dominante, oricît tindea la o dominaţie proprie.

Abia sub al doilea Bonaparte, statul pare să-şi fi dobîndit o independenţă deplină. Maşina de stat s-a întărit în aşa măsură în raport cu societatea civilă, încît e de ajuns ca în fruntea ei să stea şeful Societăţii lui 10 decembrie, un aventurier pripăşit din străinătate, ridicat pe scut de către o soldăţime beată, cumpărată cu rachiu şi cîrnaţi şi căreia trebuia să-i arunce într-una cîrnaţi. De aici desperarea mută, sentimentul de nespusă umilinţă şi de ruşine care apasă pieptul Franţei, tăindu-i răsuflarea. Franţa se simte parcă dezonorată.

Totuşi puterea de stat nu pluteşte în aer. Bonaparte reprezintă o clasă, şi anume cea mai numeroasă clasă a societăţii franceze, ţăranii parcelari.

Aşa precum Bourbonii au fost dinastia marii proprietăţi funciare, iar Orléanii aceea a banului, Bonaparţii sînt dinastia ţăranilor, adică a masei poporului francez. Nu acel Bonaparte care s-a supus parlamentului burghez, ci acela care a alungat parlamentul burghez este alesul ţăranilor. Timp de trei ani oraşele au reuşit să falsifice sensul alegerii de la 10 decembrie şi să-i înşele pe ţărani în speranţele pe care şi le puneau în restaurarea imperiului. Alegerea de la 10 decembrie 1848 a fost desăvîrşită abia prin lovitura de stat de la 2 decembrie 1851.

Ţăranii parcelari formează o masă imensă ai cărei membri trăiesc în aceleaşi condiţii, dar fără a intra în raporturi variate unii cu alţii. Modul lor de producţie îi izolează unul de altul în loc de a-i pune în contact unii cu alţii. Această izolare mai este favorizată de mijloacele de comunicaţie proaste din Franţa şi de sărăcia ţăranilor. Cultivarea cîmpului lor de producţie, parcela, nu îngăduie nici diviziunea muncii, nici aplicarea ştiinţei, deci nici varietatea dezvoltării, nici diversitatea talentelor, nici bogăţia relaţiilor sociale. Fiecare familie ţărănească îşi acoperă aproape singură nevoile, produce singură în mod direct cea mai mare parte din ceea ce consumă şi-şi procură astfel mijloacele de existenţă mai mult printr-un schimb cu natura decît printr-un contact cu societatea. Parcela, ţăranul şi familia; alături altă parcelă, alt ţăran şi altă familie. Un număr de unităţi de acest fel alcătuieşte un sat şi un număr de sate un departament. Astfel marea masă a naţiunii franceze este formată din simpla adunare a unor mărimi denumite la fel, aşa cam, de pildă, un sac umplut cu cartofi formează un sac de cartofi. Întrucît milioane de familii trăiesc în condiţii economice de existenţă care separă felul lor de viaţă, interesele şi cultura lor de acelea ale celorlalte clase, opunîndu-li-se în mod duşmănos, aceste milioane de familii formează o clasă. Întrucît între ţăranii parcelari nu există decît o legătură locală, iar identitatea intereselor lor nu dă naştere unei comunităţi, unei legături naţionale şi nici unei organizări politice, ei nu formează o clasă. Ei sînt deci incapabili să-şi impună interesul de clasă în numele lor propriu, fie printr-un parlament, fie printr-o Convenţie. Ei nu se pot reprezenta singuri; ei trebuie să fie reprezentaţi. Reprezentantul lor trebuie să apară în acelaşi timp ca stăpîn al lor, ca o autoritate peste ei, ca o forţă guvernamentală neîngrădită, care îi ocroteşte faţă de celelalte clase şi le trimite de sus ploaie şi soare. Influenţa politică a ţăranilor parcelari îşi găseşte deci ultima expresie în faptul că puterea executivă îşi subordonează societatea.

Tradiţia istorică a dat naştere superstiţiei ţăranilor francezi că un om cu numele de Napoleon le va aduce din nou toate binefacerile pierdute. Şi s-a găsit un individ care se dă drept acest om, numai pentru că — în virtutea codului Napoleon, care proclamă: „La recherche de la paternité est interdite“5) poartă numele de Napoleon. După un vagabondaj de 20 de ani şi un şir de aventuri groteşti, legenda devine realitate şi omul devine împărat al francezilor. Ideea fixă a nepotului s-a realizat, pentru că a coincis cu ideea fixă a celei mai numeroase clase a societăţii franceze.

Dar, mi se va obiecta, răscoalele ţărăneşti într-o bună jumătate din Franţa, dar hăituirea ţăranilor de către armată, dar arestările şi deportările în masă ale ţăranilor?

De la Ludovic al XIV-lea Franţa n-a mai trăit asemenea prigonire a ţăranilor „pentru uneltiri demagogice“.

Să fim însă înţeleşi. Dinastia Bonaparte nu reprezintă pe ţăranul revoluţionar, ci pe ţăranul conservator; nu pe ţăranul care năzuieşte să se smulgă din condiţiile sale sociale de existenţă determinate de parcelă, ci pe acela care, dimpotrivă, vrea să consolideze aceste condiţii şi această parcelă; nu populaţia rurală care, în unire cu oraşele, vrea să răstoarne prin propria ei energie vechea ordine, ci, invers, aceea care, apatic închistată în această ordine veche, vrea să se vadă salvată şi favorizată, împreună cu parcela sa, de către fantoma imperiului. Dinastia Bonaparte nu reprezintă ţărănimea luminată, ci superstiţia ţăranului; nu judecata, ci prejudecata lui; nu viitorul, ci trecutul lui; nu Cevenii lui moderni, ci Vendéea[N185] lui modernă.

Cei trei ani de stăpînire aspră a republicii parlamentare au liberat o parte a ţărănimii franceze de iluzia napoleoniană şi au revoluţionat-o — ce-i drept, deocamdată numai în mod superficial; dar burghezia o arunca îndărăt cu brutalitate ori de cîte ori se punea în mişcare. Sub republica parlamentară, în conştiinţa ţăranului francez se dădea lupta între ideile noi şi tradiţie; acest proces decurgea sub forma unei lupte neîncetate între învăţători şi popi — burghezia îi reprima pe învăţători. Ţăranii făceau pentru prima dată eforturi pentru a lua atitudine independentă faţă de activitatea guvernamentală. Acest lucru se vădea în permanentele conflicte dintre primari şi prefecţi — burghezia îi destituia pe primari. În cele din urmă, în perioada republicii parlamentare, ţăranii s-au răsculat în diferite localităţi împotriva propriilor plăsmuiri, armata — burghezia i-a pedepsit cu stare de asediu şi cu execuţii. Şi aceeaşi burghezie se indignează acum de stupiditatea maselor, de stupiditatea acelei vile multitude6) care, chipurile, a dat-o pe mîna lui Bonaparte. Ea însăşi întărea prin violenţă ataşamentul clasei ţărăneşti pentru imperiu, ea se străduia să menţină condiţiile care au constituit leagănul acestei religii ţărăneşti. E drept că burghezia trebuie să se teamă deopotrivă şi de ignoranţa maselor, atîta timp cît ele rămîn conservatoare, şi de înţelepciunea lor, de îndată ce devin revoluţionare.

În răscoalele care au urmat loviturii de stat, o parte a ţăranilor francezi au protestat cu arma în mînă împotriva propriului lor vot din 10 decembrie 1848. Şcoala prin care au trecut de la 1848 încoace i-a învăţat minte. Dar ei şi-au vîndut sufletul infernului istoriei şi istoria i-a obligat să-şi ţină legămîntul, iar majoritatea loi erau încă într-atîta de derutaţi, încît tocmai în departamentele cele mai roşii populaţia ţărănească l-a votat pe faţă pe Bonaparte. După părerea lor, Adunarea naţională îl împiedica pe Bonaparte să întreprindă ceva. Acum el n-a făcut altceva decît să sfărîme cătuşele pe care oraşele le puseseră voinţei satului. Pe alocuri ţăranii erau preocupaţi chiar de ideea absurdă de a avea, alături de un Napoleon, o Convenţie.

După ce prima revoluţie transformase pe ţăranii semiiobagi în proprietari de pămînt liberi, Napoleon a consolidat şi a reglementat condiţiile în care aceştia puteau exploata nestingheriţi pămîntul Franţei, în a cărui stăpînire intraseră de curînd, şi-şi puteau satisface tinereasca lor pasiune pentru proprietate. Dar ceea ce îl sărăceşte acum pe ţăranul francez este tocmai parcela lui, fărîmiţarea pămîntului, forma de proprietate pe care Napoleon o consolidase în Franţa. Sînt tocmai condiţiile materiale care au făcut din ţăranul feudal francez un ţăran parcelar şi din Napoleon împărat. Două generaţii au fost de ajuns pentru a se ajunge la rezultatul inevitabil: înrăutăţirea progresivă a agriculturii, înglodarea în datorii a agricultorului. Forma „napoleoniană“ de proprietate, care la începutul secolului al XIX-lea fusese condiţia eliberării şi îmbogăţirii populaţiei rurale franceze, a devenit în cursul acestui secol o lege care afirma sclavia şi sărăcia ei. Şi tocmai această lege este prima din „idées napoléoniennes“ pe care al doilea Bonaparte trebuie s-o apere. Dacă el mai împărtăşeşte cu ţăranii iluzia că pricina ruinării lor nu trebuie căutată în proprietatea parcelară însăşi, ci în afara ei, în influenţa unor împrejurări de ordin secundar, atunci, venind în contact cu relaţiile de producţie, experimentele sale se vor sparge ca baloanele de săpun.

Dezvoltarea economică a proprietăţii parcelare a schimbat în mod radical relaţiile dintre ţărani şi celelalte clase sociale. Sub Napoleon, fărîmiţarea proprietăţii funciare la ţară în parcele a completat libera concurenţă şi marea industrie care apărea la oraşe. Clasa ţărănească era pretutindeni protestul împotriva aristocraţiei funciare care tocmai fusese doborîtă. Rădăcinile pe care le-a prins pioprietatea parcelară în pămîntul francez au răpit feudalismului orice sevă nutritivă. Semnele de hotar ale parcelei au constituit bastionul natural al burgheziei împotriva oricărui atac din partea vechilor ei seniori. Dar în cursul secolului al XIX-lea cămătarul de la oraş a luat locul feudalului, ipoteca a luat locul servituţilor feudale de care era grevat pămîntul, iar capitalul burghez a luat locul proprietăţii funciare a aristocraţilor. Parcela ţăranului nu mai e decît pretextul care-i îngăduie capitalistului să scoată profit, dobîndă şi rentă din ogor, lăsînd pe seama agricultorului însuşi să-şi scoată, cum o putea, salariul. Datoria ipotecară care grevează pămîntul francez împovărează ţărănimea franceză cu o dobîndă egală cu dobîndă anuală a întregii datorii publice britanice. Proprietatea parcelară, aflată în robia capitalului, către care o împinge inevitabil dezvoltarea acestuia, a transformat majoritatea naţiunii franceze în troglodiţi. 16.000.000 de ţărani (inclusiv femeile şi copiii) locuiesc în nişte vizuini, dintre care cea mai mare parte are doar o singură ferestruică, altele — două, iar în cel mai bun caz trei ferestruici. Or, ferestrele sînt pentru casă ceea ce sînt pentru cap cele cinci simţuri ale omului. Orînduirea burgheză, care la începutul secolului pusese statul să străjuiască parcela nou înfiinţată, îngrăşînd-o cu lauri, a devenit un vampir care îi suge sîngele şi creierii şi o aruncă în retorta de alchimist a capitalului. Code Napoleon nu mai este acum decît codul executorilor de hotărîri judecătoreşti, al sechestrelor şi al vînzărilor silite. Celor 4.000.000 (inclusiv copiii etc.) de pauperi oficiali, vagabonzi, criminali şi prostituate pe care îi numără Franţa, li se adaugă 5.000.000 de oameni care se află în pragul pieirii şi care fie că locuiesc chiar la ţară, fie că dezertează mereu, cu zdrenţele şi copiii lor, de la ţară la oraş şi de la oraş la ţară. Într-un cuvînt, interesele ţăranilor nu mai sînt, ca sub Napoleon, în concordanţă cu interesele burgheziei, cu capitalul, ci într-o ireconciliabilă contradicţie cu ele. Ei îşi găsesc, prin urmare, aliatul şi conducătorul firesc în proletariatul de la oraşe, a cărui misiune e răsturnarea ordinii burgheze. Dar guvernul de mînă forte şi neîngrădit — această a doua „idée napoléonienne“ pe care trebuie s-o înfăptuiască cel de-al doilea Napoleon — este chemat să apere cu forţa această ordine „materială“. Şi acest „ordre matériel“7) este principalul laitmotiv în toate proclamaţiile lui Bonaparte împotriva ţăranilor răsculaţi.

Pe lîngă datoria ipotecară cu care o împovărează capitalul, parcela mai este grevată de impozit. Impozitul este sursa de existenţă a birocraţiei, armatei, popimii şi curţii, într-un cuvînt a întregului aparat al puterii executive. Guvern de mînă forte şi impozite mari sînt noţiuni identice. Prin însăşi natura sa, proprietatea parcelară este indicată să fie baza unei birocraţii atotputernice şi numeroase. Ea creează un nivel uniform al relaţiilor şi persoanelor pe toată întinderea ţării. Ea permite deci să se acţioneze în mod uniform asupra tuturor părţilor acestei mase uniforme, pornind de la un centru suprem. Ea nimiceşte treptele aristocratice intermediare între masele populare şi puterea de stat. Ea provoacă deci, din toate părţile, intervenţia directă a acestei puteri de stat şi pătrunderea peste tot a organelor ei nemijlocite. Ea creează, în fine, o suprapopulaţie fără lucru, care, negăsind plasament nici la ţară şi nici la oraş, recurge deci la slujbele de stat ca la un fel de pomană onorabilă şi provoacă crearea de slujbe de stat. Deschizînd noi pieţe cu ajutorul baionetelor şi prădînd continentul, Napoleon restituia cu dobîndă impozitul fixat prin constrîngere. În trecut un stimulent pentru industria ţărănească, acest impozit îi răpeşte acum ţăranului ultimele resurse şi ultima lui posibilitate de a ţine piept pauperizării. Şi o numeroasă birocraţie, bine galonată şi bine hrănită, este o „idée napoléonienne“ care îi surîde cel mai mult celui de-al doilea Bonaparte. Şi cum să nu fie aşa din moment ce este silit să creeze, pe lîngă adevăratele clase ale societăţii, o castă artificială pentru care menţinerea regimului său devine o chestiune vitală? De aceea una dintre primele sale operaţii financiare a fost tocmai ridicarea salariilor funcţionarilor la vechiul lor nivel şi crearea de noi sinecure.

Altă „idée napoléonienne“ este dominaţia popilor ca mijloc de guvernare. Dar dacă parcela nou creată, fiind în armonie cu societatea, în dependenţă de forţele naturii şi supusă autorităţii care o proteja de sus, era, fireşte, religioasă, parcela ruinată de datorii, certată cu societatea şi cu autoritatea, silită să treacă dincolo de limitele propriei sale mărginiri, devine, fireşte, antireligioasă. Cerul era un supliment acceptabil la peticul de pămînt abia obţinut, cu atît mai mult cu cît el face vremea rea şi vremea bună; dar el devine o batjocură de îndată ce este impus ca o compensaţie în locul parcelei. Popa nu mai apare în acest caz decît ca un copoi miruit al poliţiei pămînteşti — tot o „idée napoléonienne“. Rîndul viitor, expediţia împotriva Romei va avea loc chiar în Franţa, numai că într-un sens contrar celor ce crede d-l de Montalembert.

În sfîrşit, punctul culminant al acestor „idées napoléoniennes“ este preponderenţa armatei. Armata era le point d’honneur 8) al ţăranilor parcelari: ea făcea din ei eroi, care apărau împotriva duşmanilor din afară noua proprietate, glorificau unitatea lor naţională proaspăt cucerită, prădau şi revoluţionau lumea. Uniforma era propria lor haină de sărbătoare, războiul — poezia lor, parcela prelungită şi rotunjită în imaginaţia lor — patria, iar patriotismul — forma ideală a simţului de proprietate. Dar duşmanii impotriva cărora ţăranul francez trebuie să-şi apere acum proprietatea nu sînt cazacii, ci huissiers9) şi perceptorii. Parcela nu se afla în aşa-zisa patrie, ci în registrul de ipoteci. Armata însasi nu mai este floarea tineretului ţărănesc, ci floarea de mlaştină a lumpenproletariatului ţărănesc. Ea se compune în majoritate din remplaçants, din locţiitori, aşa cum al doilea Bonaparte însuşi nu e decît un remplaçant, locţiitorul lui Napoleon. Acum ea săvîrşeşte acte de bravură hăituind pe ţărani, în serviciul jandarmeriei şi dacă contradicţiile interne ale sistemului său îl vor goni pe seful Societăţii lui 10 decembrie în afara graniţelor franceze, armata va culege, după cîteva incursiuni banditeşti, nu lauri, ci ciomăgeli.

Vedem, aşadar, că toate „idées napoléoniennes“ sînt idei ale parcelei nedezvoltate, care mai are prospeţimea tinereţii; ele sînt un nonsens atunci cînd parcela şi-a trăit traiul. Ele nu sînt decît halucinaţiile agoniei ei, cuvinte devenite vorbe goale, spirite devenite spectre. Dar parodia imperiului a fost necesară pentru a elibera masa naţiunii franceze de puterea tradiţiei şi pentru a scoate la iveală, în formă pură, antagonismul dintre puterea de stat şi societate. O dată cu destrămarea crescîndă a proprietăţii parcelare se prăbuşeşte întregul edificiu al statului clădit pe ea, Centralizarea de stat de care are nevoie societatea modernă se poate ridica numai pe ruinele maşinii guvernamentale, militare şi birocratice, care se făurise în contradicţie cu feudalismul10).

Situaţia ţăranilor francezi ne dezvăluie enigma alegerilor generale de la 20 şi 21 decembrie, care l-au adus pe al doilea Bonaparte pe Muntele Sinai nu pentru a primi, ci pentru a da legi.

Evident că burghezia nu mai avea acum altă alegere decît să-l voteze pe Bonaparte. Atunci cînd, la conciliul de la Constanţa[N186], puritanii s-au plîns de viaţa destrăbălată a papilor, cerînd cu insistenţii o reformă a moravurilor, cardinalul Pierre d’Ailly le-a ripostat cu voce de tunet: „Numai diavolul în persoană mai poate salva biserica catolică, şi voi cereţi îngeri!“ Aşa striga şi burghezia franceză după lovitura de stat: numai şeful Societăţii lui 10 decembrie mai poate salva societatea burgheză! Numai furtul mai poate salva proprietatea, sperjurul — religia, bastarzii — familia, dezordinea — ordinea!

Bonaparte, ca forţă devenită independentă a puterii executive, se consideră chemat să asigure „ordinea burgheză“. Tăria acestei ordini burgheze rezidă însă în clasa de mijloc. De aceea el se consideră reprezentant al clasei de mijloc şi promulgă decrete în acest sens. Dar, pe de altă parte, el a devenit ceva numai datorită faptului că a zdrobit puterea politică a acestei clase de mijloc şi o zdrobeşte zilnic din nou. De aceea el se consideră adversar al puterii politice şi literare a clasei de mijloc. Dar, ocrotindu-i puterea materială, el face implicit să reînvie puterea ei politică. Trebuie deci menţinută cauza şi şters de pe faţa pămîntului efectul, oriunde se manifestă el. Dar acest lucru nu este posibil fără mici confuzii între cauză şi efect, deoarece, în interacţiunea lor, ambele îşi pierd caracterele distinctive. Urmează noi decrete, care şterg linia de demarcaţie. Bonaparte se consideră totodată reprezentant al ţăranilor şi al poporului în genere, în opoziţie cu burghezia, ca unul care vrea să fericească clasele de jos în cadrul societăţii burgheze. Urmează noi decrete, care plagiază cu anticipaţie înţelepciunea guvernamentală a „adevăraţilor socialişti“[N187]. Dar Bonaparte se ştie înainte de toate şef al Societăţii lui 10 decembrie, reprezentant al lumpenproletariatului, din care face parte el însuşi, anturajul său, guvernul său şi armata sa şi pentru care lucrul principal este să huzurească şi să tragă la loterie lozuri californiene din tezaurul statului. Şi el îşi justifică calitatea de şef al Societăţii lui 10 decembrie prin decrete, fără decrete şi în ciuda decretelor.

Această misiune plină de contradicţii a acestui om explică acţiunile contradictorii ale guvernului său, care, acţionînd la nimereală, pe dibuite, caută cînd să cîştige, cînd să umilească ba o clasă, ba alta, întărîtîndu-le pe toate în egală măsură împotriva sa, şi a cărui nesiguranţă practică constituie un contrast cum nu se poate mai comic cu stilul autoritar, categoric al actelor guvernamentale, copiat cuminte după decretele unchiului.

Industria şi comerţul, adică afacerile clasei de mijloc, trebuie să înflorească sub guvernul de mînă forte ca într-o seră. Se acordă o sumedenie de concesiuni de cale ferată. Dar lumpenproletariatul bonapartist trebuie să se îmbogăţească. Începe tripotage11) la bursă cu concesiunile de cale ferată, făcute de către cei iniţiaţi în prealabil în misterul acestor concesiuni. Însă capitalul pentru căile ferate nu se arată. Banca este obligată să avanseze bani contra acţiuni de cale ferată. Dar banca trebuie în acelaşi timp să fie exploatată de Bonaparte personal şi deci linguşită. Ea este scutită de obligaţia de a-şi publica darea de seamă săptămînală. Banca încheie cu guvernul o convenţie care îi asigură partea leului[N188]. Poporului trebuie să i se dea de lucru. Se întreprind deci lucrări publice. Dar lucrările publice măresc sarcinile fiscale ale poporului. Prin urmare se reduc impozitele, lovind în veniturile rentierilor, prin convertirea rentelor de 5% în rente de 4½%. Dar clasei de mijloc trebuie să i se îndulcească din nou pilula. De aceea impozitul pe vin se dublează pentru popor, care-l cumpără en détail, şi se reduce la jumătate pentru clasa de mijloc, care-l bea en gros. Asociaţiile muncitoreşti existente sînt dizolvate, dar guvernul promite minuni în ceea ce priveşte asociaţiile viitoare. Ţăranii trebuie ajutaţi. Se înfiinţează bănci ipotecare, care grăbesc înglodarea ţăranilor în datorii şi concentrarea proprietăţii. Dar aceste bănci trebuie folosite pentru a se stoarce bani din bunurile confiscate casei de Orléans. Nici un capitalist nu vrea însă să accepte această condiţie, care nu este trecută în decret, astfel că banca ipotecară rămîne un simplu decret etc. etc.

Bonaparte ar dori să apară ca binefăcătorul patriarhal al tuturor claselor. Dar el nu poate da nimic uneia fără a lua de la alta. Aşa cum, în timpul frondei, se spunea despre ducele de Guise ca ar fi omul cel mai îndatoritor din Franţa pentru că a transformat toate bunurile sale în obligaţii ale partizanilor săi faţă de el, tot astfel Bonaparte ar dori să fie omul cel mai îndatoritor din Franţa şi să transforme toată proprietatea, toată munca Franţei într-o obligaţie personală faţă de el. Ar voi să fure toată Franţa pentru a o dărui Franţei sau, mai bine zis, pentru a putea cumpăra din nou Franţa cu bani francezi, deoarece, ca şef al Societăţii lui 10 decembrie, el trebuie să cumpere ceea ce trebuie să-i aparţină. Şi se scot la mezat toate instituţiile de stat: senatul, Consiliul de stat, Corpul legislativ, legiunea de onoare, medalia militară, spălătoriile, lucrările publice, căile ferate, statul-major al Gărzii naţionale fără soldaţi, bunurile confiscate casei de Orléans. Mijloc de corupţie devine orice post în armată şi în maşina guvernamentală. Lucrul cel mai important însă în acest proces, în care se ia Franţa pentru a fi dăruită ei însăşi, sînt procentele care revin de pe urma tranzacţiei căpeteniei şi membrilor Societăţii lui 10 decembrie. Vorba de duh prin care contesa L., amanta d-lui de Morny, a caracterizat confiscarea bunurilor casei de Orléans: „C’est le premier vol de l’aigle“ („Este primul zbor al vulturului“)12), se potriveşte oricărui zbor al acestui vultur, care e mai curînd corb. El însuşi şi partizanii lui îşi zic zilnic unii altora cuvintele spuse de călugărul italian din Chartres avarului care îi înşira cu lăudăroşenie bunurile lui din care mai putea să trăiască ani îndelungaţi „Tu fai conto sopra i beni, bisogna prima far il conto sopra gli anni“13). Pentru a nu greşi socoteala anilor, ei numără minutele. La curte, în ministere, în fruntea administraţiei şi a armatei se înghesuie o droaie de indivizi — despre care, nici cînd este vorba de cel mai bun dintre ei, nu se poate spune de unde vine —, o boemă gălăgioasă, prădalnică, rău famată, care se împopoţonează în uniforme galonate cu aceeaşi demnitate ridicolă ca şi marii demnitari ai lui Soulouque. Ne putem imagina această pătură sus-pusă a Societăţii lui 10 decembrie dacă ne gîndim că Véron-Crevel14) era moralistul, iar Granier de Cassagnac ideologul ei. Atunci cînd Guizot, în timpul ministeriatului său, îl folosea pe acest Granier la o gazetă obscură împotriva opoziţiei dinastice, el obişnuia să vorbească despre el în următorii termeni măgulitori: „C’est le roi des drôles“„E regele bufonilor“. Ar fi nedrept să pomenim de regenţă[N189] sau de Ludovic al XV-lea cînd vorbim de curtea şi de clica lui Ludovic Bonaparte. Căci „Franţa a mai fost condusă de metrese, dar încă niciodată de hommes entretenus“15).

Hărţuit de exigenţele contradictorii ale situaţiei sale şi totodată silit, asemenea unui scamator, să ţină printr-un şir neîntrerupt de surprize privirile publicului aţintite asupra sa ca locţiitor al lui Napoleon, cu alte cuvinte să săvîrşească în fiecare zi o lovitură de stat în miniatură, Bonaparte dezorganizează întreaga economie burgheză, atentează la tot ceea ce păruse intangibil revoluţiei din 1848, îi face pe unii să aibă o atitudine de indiferenţă faţă de revoluţie, iar pe alţii îi aţîţă la revoluţie şi provoacă o adevărată anarhie în numele ordinii, smulgînd în acelaşi timp aureola care înconjura întreaga maşină de stat, profanînd-o, făcînd-o totodată dezgustătoare şi ridicolă. El organizează la Paris o parodie a cultului sfîntului veşmînt din Trier, înlocuindu-l cu cultul mantiei imperiale napoleoniene. Dar cînd mantia imperială va cădea, în sfîrşit, pe umerii lui Ludovic Bonaparte, statuia de bronz a lui Napoleon se va prăvăli din vîrful coloanei Vendome16).

sursa: marxists.org

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Ce dezbateri au mai cutremurat România: TVR, decreței, CSM-SRI, cu familia netradițională la mall

$
0
0

Ultima săptămână a mai agitat spiritul combativ civic românesc în câteva direcții mai mult sau mai puțin interesante.

TVR și libertatea de expresie

Din scandalul TVR (intimidarea unor jurnaliști din zona managerială) trebuie reținut mai ales un lucru: autoritarismul educat decenii ”în privat” intră în scenă în instituții publice. Doina Gradea a fost om esențial la Pro. Spiritul despotic privat a ajuns la stat pentru simplul fapt că aici sunt și banii, și confortul, după o perioadă de criză care a lăsat televiziunea privată într-o gaură economică.

Din înregistrările date de Pătraru aud ce am auzit de-a lungul timpului prin câteva companii (unele multinaționale): da de ce să te iei tocmai acum de cutare, când ăla ne dă bani? Da, e vorba despre un TVR scutit de datorii și în care se anunță investiții. Ce trebuie spus însă e că TVR, influențat politic cum o fi fiind el, este și locul unde angajații sindicalizați chiar ar putea să se lupte eficient cu forme de presiune. Ce s-a obținut în schimb? O instituție unde se fac prea puține pentru mulți bani și multă-multă liniște.

Din intervenția Doinei Gradea din înregistrările lui Pătraru ai zice că ziariștii TVR sunt turbați antiputere!!! De fapt e relația cu singurul creditor generos de pe piață: statul. Pentru bani privați atrași în presă, compromisurile și negocierile se însutesc. Să ne uităm doar cât de firesc s-a advertorializat aproape totul, fără opoziție – culmea e că inclusiv la TVR, deși nu din piața privată iau grosul banilor. Dar pentru banii privați n-a fost niciodată spirit critic.

TVR este, iar aici nu e vina Doinei Gradea, o instituție care nu înțelege că e publică, nu reușește să facă agendă, să conteste cât de cât discursul principal despre muncă, piață, capital. Mai toți au o abordare de miniafaceriști pe ban public. Au ratat cu brio subiecte enorme cu relevanță socială, economică, au comis entertainment de doi bani și fără audiență.

Întrebarea cu statuile are relevanță, sigur (o cunosc pe ziarista TVR care a pus întrebarea, e o tipă profesionistă și dedicată cu adevărat jobului). Artificial e să avem atîta indignare în TVR când manageriatul a la Gradea a fost reprezentativ și mult mai agresiv în mai toată presa, nu doar aia publică. Gradea e doar manifestarea măreței isprăvi menageriale din zona privată în versiunea ”bani publici”. Disprețul față de ziariști e disprețul față de o breaslă care a eșuat complet în organizare și apărarea unor drepturi minimale în fața patronului, advertiserului, finanțatorului etc. Deci da, ne-o merităm.

Notă: cele câteva reușite de independență editorială vin de la ziariști cu statut deloc neglijabil de manager sau patron, cum e cazul lui Tolontan sau Pătraru; tocmai de aceea vor rămâne excepții. În general presă e sfărâmată de interese și mai ales distrusă de propria ignoranță, dorința de fi cât mai de dreapta și managerial, cât mai probusiness, toate astea sunt filozofii sinucigașe din start.

Decreței

Cea mai fără relevanță ”dezbatere” a fost de departe aceea generată de o glumă a tinerilor liberali despre cum decrețeii nu sunt funny – era o invitație pentru tineri să rămână în România și să facă politică. Au sărit sute de decreței care au explicat ce serioși sunt ei, adică, cumva, au explicat pe larg că nu sunt ”funny”.

Discuția „pe generații” e însă falsă, stupidă, n-are nici o treabă cu vârsta, are de-a face cu veniturile. Apărările au fost eroice, idealurile ”decrețeilor” fiind desigur sublime și călcate în picioare. Unul sărac e la fel de nașpa ca unul bătrân, o știu și tinerii liberali probabil.

Ironia e că tinereii n-au exprimat decât filozofii vechi de ură în fața a tot ce e nerentabil, bătrân, ruginit. Și da, și mulți de 40-50 de ani au urlat împotriva părinților de 60-80, ”comuniști”. Iar această ironie face dreptate. Ca să păstrăm imaginea generațională tâmpită, copiii n-au făcut decât să reproducă filozofia părinților chiar împotriva lor. Și a ieșit delicios.

CSM-SRI

Protocoalele cu CSM n-au produs dezbatere decât în zone strict interesate să mai anuleze niște dosare și să întrețină antibăsismul ca antidot propagandistic pentru tâmpeniile făcute de Guvern. La capitolul dezbatere, intelectuali, civici de diverse facturi tac asurzitor. Sau spun superior ”și ce?”.

Prin înțelegerile astea interinstituții care au venit peste lege, fără mecanism democratic, ni se arată victoria unei filozofii a privilegiului — e o fantezie a elitelor care merită putere fără control, fantezie care a funcționat perfect. Abuzuri silențioase, venite aparent în numele justiției oarbe și neutre care avea de fapt legătura din jurul ochilor transparentă.

Pentru că, de fapt, care e marea dorință prinsă și în antipesedism, și în antipoporul comunistoid, și în manageriatul ca salvare a nației? E una singură: să poți fi de netras la răspundere într-o lume în care toată lumea e trasă la răspundere. Supravegherea în masă e antidemocratică, în România s-a și manifestat prin infestarea unor instituții cu deplinul acord al TUTUROR partidelor politice (PSD a tot fost în CSAT). Visul PSD e să preia această putere ilegitimă neschimbată și să se bucure de ea. Are și el dreptate, cu democrația nu faci nimic, te tot împotmolești…

Cu familia netradițională la mall

Un cinematograf de mall face reduceri pentru familie, numai că e familie tradițională cu musai doi adulți și copii. O mamă singură s-a indignat și bine a făcut. Mall-ul cu pricina a prezentat niște scuze vagi. Iar și-au amintit românii verzi că familia aia bună și tradițională a tot fost descompletată și contorsionată de piață. Mall-ul cu pricina n-a făcut să confirme decât că e vorba despre familia profitabilă, nu tradițională. Familia ”completă” e o familie cu ceva câștiguri și cu multe cheltuieli, e client perfect pentru mall. Familia monoparentală, e neinteresantă și pentru că mamele singure sunt, statistic (sunt date care arată că după divorț, femeile cu un copil sau doi ajung rapid în pragul sărăciei), neglijabile comercial, mamele singure se descurcă greu, cheltuie mai puțin.

Această proslăvire a familiei tradiționale din ultimii ani e în acord cu încurajarea celor mai valabili pentru piața muncii și pt nația de consumatori. Așeptăm interzicerea divorțului. Ar fi o măsură probusiness. Ca și interzicerea avortului. Decât refugiați ca mână de lucru, nu mai bine dăm iar legi pentru confiscarea corpurilor femeilor, pentru declararea ovarelor ca parte din societatea de piață sau proprietatea nației?

Unii au ajuns la radiționalism și patriotism pe căi ”artistice”, dar multe afaceri au ajuns la tradițional și respingerea ”ieșirii din normă” din simple studii de piață.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

De Ziua Europei, un mesaj de la sindicalişti: “primatul acționarilor” a fost promovat de Comisia Europeană, timp în care economia reală și angajații au fost uitați

$
0
0

E Ziua Europei, sindicatele europene transmit un mesaj care să mai taie din greaţa de caviar de pe la dineurile de 9 mai: democratizarea Europei înseamnă şi introducerea democraţiei pentru angajaţi. Uniunea Europeană e liberă pentru bani, mai puţin liberă pentru oameni, se glumeşte uneori amar.

Comunicatul sindicaliştilor îşi are meritele lui, îşi are şi defectele lui structurale, şi anume că cere un anumit tip de capitalism “mai blând” în locul unuia prea “financiarizat”. Or, e o naivitate să sperăm că lucrurile se vor urni cu astfel de îndemnuri căldicele, cum că putem obţine mai mult dacă o rezolvăm cu acele companii ţinute prin căsuţe poştale. Ipocrizia paradisurilor fiscale există, e enervantă, dar ea ascunde o realitate poate ceva mai dură: că nici nu se mai poate o Europă veselă, antreprenoare şi roşie în obraji  fără toate aceste metode de fraudat statul social. Profitul a fost extras din demantelarea drepturilor angajaţilor. De aceea cred că radicalizarea este o formă de realism în relaţia angajaţi – UE.

Apoi, cred că ar fi fost normal, dacă tot e pomenit Piketty acolo, să arătăm şi gradul de migraţie şi exploatare şi de drepturi cu cinşpe viteze pentru angajaţii europeni. Piketty, că de aia l-am pomenit, spunea că anul ăsta ar trebui să fie şi un an al lămuririi relaţiei Est-Vest şi al curăţării de ipocrizia cum că estul tot beneficiază de ajutoare şi civilizare şi ar trebui să zică merci: aici, pentru curioşi.

Mai cred că sindicaliştii ar trebui să discute extrem de serios segregarea drepturilor pentru angajaţi în acest moment în care Vestul e naţionalist sau globalist după cum îi convine să-şi păcălească cetăţenii şi să-şi alimenteze afacerile. Sindicatele din Est ar fi trebuit să aibă o revendicare separată minim.

Redau mai jos comunicatul Cartel Alfa, parte din Confederaţia Europeană a Sindicatelor, şi apelul redactat de Confederaţie, la care subscriu:

9 mai – Ziua Europei

Apel European pentru mai multă democrație la locul de muncă

Alegerile europene vor avea loc în mai 2019 și este important ca discuția despre democrația la locul de muncă să fie mai sus pe agenda politică.

Apelul European solicită realizarea reformelor necesare privind angajații și companiile. Se referă în special la problema democrației la locul de muncă, la respectarea drepturilor salariaților, la combaterea practicilor dăunătoare ale companiilor de tip „căsuță-poștală”, la necesitatea unui sistem fiscal mai echitabil și mai eficient și la necesitatea punerii în aplicare a unor măsuri obligatorii privind responsabilitățile sociale și de mediu ale companiilor.

Apelul are pănă în prezent mai mult de 200 de semnatari, printre aceștia liderii celor mai mari sindicate din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Croația, politicieni (membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale), intelectuali și academici (printre aceștia Thomas Piketty, Wolfgang Streeck, Richard Hyman, Manfred Weiss).

“Cetățenii români  ar trebui să facă deosebirea dintre viitorii candidați la Parlamentul European prin prisma implicării acestora, atât în realizarea unui sistem fiscal echitabil, dar mai ales la combaterea măsurilor de austeritate care încă marchează România, cât și a construcției unui soclu pentru Pilonul Social European, proclamat anul trecut la nivel european.

Asta înseamnă determinarea, prin valori raportate la PIB-ul național, a unor valori minimale obligatorii, alocate pentru diverse sectoare, precum educația, sănătatea, pentru a putea pune în practică principiile cuprinse în Pilonul Social.” a declarat Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel ALFA, semnatar al Apelului European.

Apel European

Companiile și angajații – pentru o nouă cale europeană

Ceva a mers prost în Uniunea Europeană. Patru exemple stau mărturie acestei disfuncții.

Ø  Cum se poate justifica faptul că s-a permis dezvoltarea a sute de mii de companii de tip “cutie-poștală”, când scopul acestor companii-fantomă este să se sustragă impozitelor și reglementărilor impuse de legislația muncii?

Ø  Cum poate fi explicat faptul că deciziile Curții Europene de Justiție au consfințit restrângerea drepturilor fundamentale ale angajaților pentru a susține scheme de afaceri ale căror obiectiv a fost tocmai eludarea protecției angajaților?

Ø  Cum s-a putut ca revelațiile recurente, cum ar fi cele făcute în Panama Papers și Paradise Papers, să nu aibă consecințe, arătând incapacitatea UE de a împiedica eludarea impozitelor de către indivizi bogați și mari companii?

Ø  În cele din urmă, cum am putea accepta că, în ciuda scandalurilor cum ar fi prăbușirea fabricii Rana Plaza din Bangladesh, multe companii au continuat să se prefacă că nu văd furnizori care ignoră cele mai elementare drepturi sociale, de mediu și drepturile omului?

Teoria “primatului acționarilor” a fost promovată de Comisia Europeană, timp  în care economia reală și angajații au fost uitați. Ca rezultat, profiturile au crescut în detrimentul salariilor începând cu anii 1990. Asta nu are niciun sens. Angajații sunt o componentă de bază a companiilor: în timp ce acționarii contribuie cu capital, angajații contribuie cu timpul, competențele și viața. De aceea este timpul să revedem situația celor peste 140 de milioane de angajați din UE care lucrează în companii. Alegerile pentru Parlamentul European sunt peste un an și dorim să stabilim viitoarea dezbaterea care va urma în termeni corecți.

Credem cu tărie că este vital să fie întreprinse următoarele cinci reforme:

1)      Alegerea economiei reale. Sunt necesare restricții puternice pentru societățile de tip cutie-poștală și transferului sediilor societăților: o societate ar trebui să aibă dreptul de a se înregistra numai într-o țară în care desfășoară activități reale. De asemenea, trebuie stabilite reguli pentru a împiedica companiile să eludeze plata impozitelor acolo unde este create valoarea reală, incluzând în special un sistem de raportare publică pentru fiecare țară, o bază fiscală armonizată și o politică de toleranță zero pentru toate paradisurile fiscale.

2)      Crearea unei autorități independente privind mobilitatea angajaților. Cu personal complet și finanțată, această autoritate trebuie să aibă competențe efective, în special să propună și să aplice normele care protejează lucrătorii UE în cazul în care este necesară coordonarea UE.

3)      Consolidarea participării angajaților în companii. Angajații trebuie să aibă dreptul să își aleagă reprezentanți în consiliu, așa cum se întâmplă deja în 18 dintre cele 28 de state membre și în 44% dintre cele mai mari companii din UE. Pentru țările care integrează acest nou drept, acest lucru ar trebui realizat în conformitate cu tradițiile și practicile în relații industriale. În general, drepturile sindicatelor și comitetelor de întreprindere trebuie, de asemenea, sporite.

4)      Crearea unei responsabilități în ceea ce privește subcontractanții. Noi norme care să oblige întreprinderile mari să aibă grijă de întregul lor lanț de aprovizionare pentru a împiedica încălcarea drepturilor fundamentale ale omului și drepturilor sociale de către subcontractanții lor.

5)      Crearea unui cadru de informare obligatoriu, adaptat provocărilor secolului XXI. Normele contabile nu ar trebui lăsate în seama unui organism privat (Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate) interesat în principal de valoarea pentru acționari; acestea trebuie să ia în considerare sustenabilitatea. Raportarea extra-financiară trebuie să fie dezvoltată în continuare pentru a asigura o mai mare transparență în problemele sociale și de mediu, inclusiv în aspecte privind egalitatea de gen, care trebuie abordate cu mult mai multă forță.

Reformele menționate mai sus sunt departe de a fi exhaustive, însă arată direcția pe care ar trebui să o ia noile măsuri: angajații europeni nu trebuie să mai rămână în afara construcției UE.

Astfel de reforme vitale – punând bazele unor noi drepturi și îndatoriri pentru companii – furnizează planurile unui nou model european capabil deopotrivă să unească statele în care drepturile sunt prea fragmentate și să ne diferențieze de modelele anglo-saxone și de capitalismul asiatic.

Acest nou model european se bazează pe moștenirea unui umanism care trebuie să devină o forță în globalizare.

Acum este momentul pentru schimbare!

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Israel sau UE. Acel an 2015. Programul DEMOS

$
0
0

Israel sau UE. Tu cu cine ești cu Berlinu sau cu Israelu? E clar, cu Israelu, striga un om de-al lui Voiculescu ieri când treceam cu telecomanda prin postul lor.

PSD și televiziunile guvernamental-private vând următoarea idee: noi suntem oamenii americanilor cu adevărat, nu mai sunt Kovesi et comp. Și au dreptate săracii, mare lucru nu s-a schimbat. Puterea în SUA s-a modificat, pupatul mâinii continuă indiferent de condiții, consecințe, analiză.

Aceeași tabără își continuăacuzațiile că DNA-SRi sunt o creație artificială americănească de oprimare a capitalistului și politicianului local. Mesajul simplu? acum noi le pupăm mâna americanilor, vrem puterea pe care o avea Băsescu în numele lor.

Inutil de spus că plecăciunile astea rudimentare ne fac de râs și produc ravagii în statul de drept. Fix așa cum în România nu au fost recunoscute în niciun fel închisori secrete unde au fost torturați oameni, așa cum au fost recunoscute în raportul Congresului american.

Inutil de spus iarăși că și cu invadarea intimității am mers și noi foarte departe cu avântul dat de trendul NSA, de a înregistra și urmări tot. N-au existat complexe democratice nici atunci.

De ce ne plac americanii mai mult decât UE? Pentru că în această parte de lume, fie că sunt în varianta Obama-Clinton, fie în varianta Trump, ce contează e că se preferă scurtăturile nedemocratice. Asta în timp ce UE nu are de afișat mai mult decât condescendență și ”lecții de civilizație”. Elitele locale, agresive în provincialismul și submisiunea lor, cred că au intrat într-o etapă mai șmecheră. Cum zice Cristoiu, ”să câștigăm și noi, domnule, ceva” din mutarea ambasadei. Câștiguri strategice avem de obținut, spune și Dragnea.

E vorba probabil de promisiuni în zona investițiilor de armament. Investițiile din zona SUA sau Israel sunt fie bechteliene, fie încercări de intrare prin privatizarea ultimilor zone strategice din industria de energie.

Să mai observăm și că ”tehnocrații” de extremă dreapta gen Bostan au și sărit să apere decizia lui Dragnea, că doar se știe că UE e stângistă și noi trebuie să apărăm creștinismul și să ne apărăm de antisemitism (!?!?!), să nu lăsăm arabii să respire!

Deși mulți spun că politica noastră externă este dereglată de neînțelegerile interne, aș spune că e fix invers. Sunt mari jucători care profită de neînțelegeri interne (intra-UE sau în interiorul unei singure țări) pentru a obține diverse avantaje. De data asta, schimbările de politici în SUA sunt cele care generează mici cutremure și pe aici. SUA au devenit garantul legitimității ultraconservatorismului care frizează extrema dreaptă. Achizițiile grele de armament vin la pachet cu achiziții grele de ”mândrie națională”, anticorectitudine politică, antirefugiați, antiavort etc. UE ajunge un soi de blestem stângist, lucru desigur ridicol, dar care animă tot soiul de ”elite” care au reverii autoritariste de decenii.

Acel 2015. Ponta nu câștigă alegerile prezidențiale, dar rămâne premier. Tot anul încep să fie anunțate de SRI-DNA ”dosare grele”. Sunt dosare precum Turceni-Rovinari unde e clar că poți găsi corupție, numai că nu faptele contează, ci decaparea. A fost cel mai stupid caz de decapare, s-a mers de la fapte realmente dubioase ale managerilor de companie către politicienii de la guvernare (cei din jurul președinției sunt tradițional protejați) și așa a fost prins și Ponta în dosar. Am spus de atunci că mi se pare în neregulă pentru simplul fapt că sunt educat în interpretare de text și pot vedea fracturi de logică retorică suspecte.

Nu ai nevoie de conspirații paranoice despre SRI-DNA ca să vezi că 2015 e anul în care Coldea și Kovesi s-au băgat cu totul și pripit în politică  pentru a-și prezerva puterea. Au acționat fără sprijinul politic tip Băsescu, în numele și pentru cucerirea bunăvoinței noii puteri. Efectul? Au căzut niște lideri de partid și au venit alții, și mai și. Tot PSD-ul a fost răvășit de schimbări din motiv de dosar, în primă fază spre bucuria lui Ghiță-Ponta, iar apoi roata s-a întors împotriva lor.

Explicaţiile cu influenţa covîrşitoare SRI mi se par simpliste, influenţa SRI a venit la pachet cu mai multe schimbări de paradigmă. Totuşi schimbarea de putere prin anticorupţie e cel mai prost scenariu pentru noi restul, oricît de bine le-ar pica unora.

La fiecare dosar (că au mai fost unele cu Blair, altele cu apropiați, mama lui Ponta era la un moment dat citată), Iohannis cerea demisia:

„Cea mai bună soluţie ar fi să demisioneze. Dacă nu este vinovat, aşa cum susţine, atunci nu văd nicio problemă… Dar este inacceptabil ca o ţară europeană să aibă un prim-ministru pus sub acuzare de procurori pentru fapte penale”, a spus Klaus Iohannis.

În interviul pentru Financial Times, Klaus Iohannis a mai spus că vrea să curețe sistemul politic românesc.

2015 rămâne cel mai rușinos an din istoria justiției din România. Atunci au explodat necontrolat și efectele protocoalelor pe care nimeni din lumea bună nu vrea să le discute. Și au explodat necontrolat tocmai pentur că era în tranziție puterea politică, oamenii fiind obișnuiți cu un Băsescu autoritar la Cotroceni și cu o direcție sigură. În 2015 ceea ce părea imparțialitate era de fapt haos. Rezultatele sunt lamentabile, intențiile străvezii. Iar corupția a tot crescut. Asta trebuie să le intre bine în cap și dușmanilor și prietenilor DNA.

Sigur, acum se găsesc scuze că se comportă judecătorii ciudat, că nu știu ce. E ca explicația cu pesedizarea Curții Constituționale. De ce să nu te uiți să vezi aberația completă și inițială? important e să stai în conspirația ta și să te hrănești din ea.

Programul DEMOS și stânga

DEMOS, o platformă politică care își asumă prin destui reprezentanți că e de stânga, și-a afișat programul. Salut intenția, stânga e în derivă în România, orice intenție în zona asta e binevenită. Am citit programul și am niște observații scurte.

Textul începe cu niște fapte despre muncitori plecați, drepturile angajaților de aici, situația minorităților etc., corect redate, și care par polemice pentru simplul fapt că în rest avem un cosens neoliberal total la nivel de mainstream politic, media etc.

Problema începe la partea de soluții care sunt o adunătură de nemulțumiri ”prepolitice”, cum le numea un prieten. Adică vrem să fie bine, să întărim pătura socială, să analizăm niște privatizări, dar soluțiile sunt de un ONG-ism înduioșător. Oriunde apare o contradicție, apare o idee de ”democrație directă” sau de rezolvare cetățenesc-ongistică.

DEMOS sună pentru mulți ca un USR de stânga și tocmai cu asta trebuie să lupte, cu faptul că în trecut, activismul ”apolitic” a tot sucombat de partea unei drepte deloc centriste sau calme – dreapta macoveistă sau useristă a produs noi voci retrograde care nu prezintă alt avantaj decât cel al tinereții și al ”anticomunismului”. Demos trebuie să taie orice legătură cu ambiguitățile din care a trăit până acum o întreagă pleiadă de figuri care s-au pretins ”progresiste” până la prima provocare mai serioasă.

În chestiunea ”românii plecați” problema este afișată ca un soi de consecință internă, nepolemică cu UE. Capitolul despre politici în interiorul UE este complet anemic, tocmai acum când orice fel de stângă în România trebuie să afișeze o formă de critică eficientă economic și politic la adresa designului UE, o alternativă viabilă la aburelile dreptei cu suveranismul și recâștigarea mândriei naționale.

Încurajarea modificării legilor de dialog social și a sindicalizării în mediul privat este foarte bine venită. Dar nu poate avea efect dacă angajații de orice formă din privat nu simt că sunt susținuți – pentru asta tonul trebuie să fie mult mai realist polemic împotriva unor patronate românești agresive și fără scrupule.

Se cere impozit progresiv și impozitarea capitalului, din nou intenții bune prezentate fără prea multe date despre maniera în care vor să execute astfel de mișcări – sigur, mă bucur că s-au consultat cu Cornel Ban, dar ar fi trebuit să-l stoarcă de cât mai multe modele concrete.

Impozitul progresiv în România este necesar, dar nu ca o formă de extragere DOAR de la salariați a unor suplimente (ei sunt principali furnizori de venituri și în acest moment). Trebuie impozitate averi, trebuie specificat cât mai clar și cu cât mai multe date (unele oferite de oameni precum Florin Georgescu deja) unde sunt averile românești, cum sunt ascunse, cum trebuie scoase la suprafață. În documentul DEMOS și în general în acțiunile stângii trebuie abandonat tonul de ”masă rotundă” și precizați mai clar inamicii politici, pentru că la aceste rezultate nu ajungi firesc și natural, trebuie să câștigi un minim suport popular după decenii în care s-a strigat papagalicește că singura soluție e ”taxa mică”.

Încă vagă e propunerea cu ”încurajarea sectorului bancar” în direcția creditelor pentru industrializare competitivă. Ce sector bancar încurajezi, ce aduci în plus față de ideea anemică și enunțată de PSD cu acel fond național de încurajare a investițiilor interne?

Destul de straniu e jocul între local și centralizat. Pe de o parte recunoaștem că descentralizarea a produs efecte perverse, a slăbit și mai mult infrastructuri cheie, sănătate sau învățământ, de cealaltă parte vrem mai multă putere pentru local, prin veșnica speranță – și ea o fantezie oengistă nesusținută de realități, ci doar de fonduri -, că acolo unde se întâmplă dereglări grave pot interveni ”forțele cetățenești. Din ce am observat eu, acest ”cetățenism” implicat în jocuri locale a produs de fapt scurtături de joc politic informal fără mari efecte palpabile (cu câteva excepții, desigur). Ca să nu mai zic că ”cetățenismul” a picat la fix unor instituții dereponsabilizate care așteaptă plângeri sau campanii media ca să facă ceva-orice.

Orice forță de stânga mai trebuie să țină cont de ceea ce se cheamă ”angajat” în UE. Foarte multă mână de lucru românească e angajată informal, semiexploatată, incomplet declarată, iar această situație trebuie să genereze propuneri mai îndrăznețe decât un vag ”vrem o Europă mai socială”.

Se vorbește în program de o amenințare autoritaristă. Ea există, de acord, însă în unele cazuri e și un radicalism la care a ajuns ceea ce se cheamă ”cetățean obișnuit”, care lasă în urmă și cele mai radicale organizații politice. Proiectul care nu oferă forța polemică și promisiunea unei clătinări serioase a unui sistem bolnav este amenințat de moarte din două direcții: alternative ultraconservatoare care funcționează diversionist spre asigurarea unui confort local pentru maimarii zilei sau, de partea cealaltă, o posibilă masă de cetățeni care se plictisește în timp ce e de acord cu tine.

Le urez succes, criticile mele sunt uneori și autocritici la ce mai mișcă în fragila stângă locală.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Trumpismul românesc. Anul ăsta dăm bani la ăia cu bani

$
0
0

S-au constipat de la atâta cinism și au făcut o ocluzie de conștiință analiștii și experții noștri în externe? I-a apucat mila de civilii palestinieni împușcați? Ar fi reacționat la fel dacă Iohannis propunea mutarea ambasadei?

Răspunsul stă în stilul retoricii, despre politici externe determinate de ”intern”. Pe scurt, se crede că haosul este strict generat de certurile Iohannis-Dragnea. Badigarzii mediatici ai lui Dragnea ne explică pătrunși că România își recuperează din mândrie, că Trump ne ridică din genunchi în fața Bruxellesului. Fostul aparat de dreapta rămas fără funcții ne explică doct că Dragnea ne strică extraordinara viziune externă construită în ultimele decenii.

Ce să alegem dintr-un așa moloz expert?

Schimbarea de ton şi de ritm impusă de Trump este cea care le dă oportuniştilor politicieni români o varietate de cumpărare a bunăvoinţei. Nu internul determină decizii idioate. Ci mai degrabă invers. Dar cum să te iei de domnul Trump când eşti expert, analist sau ce mai eşti?

Să observăm într-o primă fază că aveam oricum zeci de derapaje de dreapta derapată, care mai de care mai oportuniste, care mai de care camuflate ba sub europenism, sub anticomunism, sub iubirea de civilizație. Fantezii despre eliminarea săracilor de la vot, despre preluarea autoritară în numele unor elite binefăcătoare, libertarieni mai deraiați decât tot ce a văzut Școala de la Chicago etc. Trebuiau să poarte un nume. Iar acum se numesc Trump; pentru că UE e prea ”marxistă”, ar adăuga unii proşti cu BAC şi doctorat.

Până acum doi ani extremismul se codifica economic (nicio masă gratis, stil Monica Macovei) sau ”cultural” nostalgic, de la interbelic elegant până la variantele mai necizelate de dacism, românism ceaușist atc. Acum are loc un soi de unificare în numele lui Trump, Netanyahu și ceilalți băieți buni care sunt văzuți ca singurii salvatori în fața anemiei și aberațiilor UE.

(Să adăugăm aici  o ofensivă continuă a minorităților religioase alimentate puternic tot de SUA. Au început cu antiavort încă de pe vremea PDL și au terminat cu Coaliția pentru Familie. Sunt construcții sintetice de extremă dreapta care aveau urgent nevoie de coerență. Lângă aceste experimente s-au lipit PSD sau BOR când au epuizat tot restul de arsenal politic şi electoral).

Este și motivul pentru care, și în acest scandal al mutării ambasadei a Ierusalim, de fapt nimeni nu critică politicile Israelului față de palestinieni, uciderea civililor ca ”formă de apărare”, nimeni nu critică politicile lui Trump care săptămâna trecută rupea acordul cu Iranul fără să se sfătuiască cu vreun aliat strategic sau nu.

Avem doar o competiție de plecăciuni în fața lui Trump, cu un președinte care a emis un singur mesaj politic serios: ”cât mai muți bani pentru înarmare”. Şi cu un Dragnea s-a urcat în căruța cu fraieri utilizați de Netanyahu împotriva criticilor UE și înțeleg că așteaptă recompense grase.

Mircea Badea urla că în sfârșit avem cu ce da în cap Berlinului, cu Trump! Astfel de gânditori din topor ne sunt utili. Pentru că ei ne arată fără echivoc că li s-a vândut de spindoctors de extremă dreapta (israeliană) că doar aşa pot să facă politică la nivel european, să emită pretenții. Nu sunt în stare să critice economic, să revendice drepturi sociale, de ce ar face-o?, dar arată cartonaş către UE cu decizii stupide, grăbite în favoarea libidoului militarist trumpist.

Mai toate taberele politice, intelectuale, oengiste se dovedesc incapabile să ofere o narațiune autentică post-criză. Codarea în anticorupție ajunge la contorsiuni comice. De la Mungiu-Pippidi, la Gâdea, toți ar povesti orice numai să nu atingă felul în care capitalul a evoluat în România. Avântul capitalului străin a venit la pachet cu anticorupția, iar acum avem un reflux în care politicienii și afaceriști de mâna a doua autohtoni speră să recâștige ceva din partea leului cu un card tricolor în mână.

Capitalul autohton e mai taxat într-o primă fază, scapă mai greu legal, trebuie să joace urdar ca să reziste, nu/și permite optimizările fiscale. Pe de altă parte își permite să intre în competiția exploatării angajaților. De aceea, ca să fie treaba și mai compexă, în multe cazuri angajații au câștigat în drepturi la multinaționale, comparativ cu expoatarea primitivă a autohtonilor. Capitalul autoton nu beneficiază nici măcar de încrederea pe care au exploatatorii în masă a mâinii de lucru ieftine din zona textile și piese auto, cam așa stau lucrurile.

Scăderile de taxe şi ajutoarele anunţate pentru capital anul ăsta vor să “echilibreze” situaţia. Cum spunea un fost pedelist care vorbea fix ca Dragnea: să susţinem ca multinaţionalele să-şi ia produsele doar de la capitalişti români pe care să-i ajute statul, să nu mai ajutăm corporaţia direct. Şi angajatul unde o fi în treaba asta?

Reorientarea propusă de Dragnea către afaceristul mic și mediu care trăiește din reamenajări, administrare de fonduri europene sau serbări câmpenești și târgulețe, a venit ca o reacție nu doar la ofensiva capitalului mare, ci și la tensiunile din partid generate de mari afaceriști susținuți de sistem, precum Sebastian Ghiță. PSD a trecut la ”democrația directă” a micului afacerist verde, în defavoarea ”centralizării” tip Ghiță. Speranțele pentru noi ciupeli vin acum din industria de armament și din reintroducerea jucătorului autohton în investițiile mari sub niște ochi anticorupție mai blajini.

Visul noii puteri ar fi să reintroducă capitalul autohton ca vameş care să conteze între mutlinaţională şi cetăţean. Nu taxe pentru welfare deci, ci taxe pentru consolidarea unei burghezii locale. De aici anunţurile pompoase făcute de PSD cum că intrăm “pe investiţii” anul ăsta. Mie îmi sună mai mult astfel: dacă anul trecut am mai scăpat şi bani către unii care n-aveau, de anul ăsta nu le mai dăm bani decât ălora care au deja.

Când ai scăzut impozitul pe venit atât de mult şi ai mutat taxele către angajaţi practic ai ajutat deja enorm investiţiile şi te-ai transformat riscant în semiparadisfiscal. Mai trebuie să-i şi plătim acum ca să angajeze?

Dragnea duce o campanie de succes de unificare a elitelor. Unii încă mai urlă, dar și ăia cu bani care urlă știu ce taxe mici plătesc, și angajații din privat privilegiați simt că de fapt le e bine într-o mare de săraci pe care-i acuză nonstop de pesedism. Economia crește, pierzătorii angajaţi din mediul privat nu au cum să se facă auziți, iar Dragnea a anunțat că începe relaxare fiscală și mai mare (după legea veche, toți afaceriștii sunt evazioniști, trebuie să facem ceva, spunea Dragnea azi dimineață).

Refluxul politic postcriză vine impreuna cu un reflux fake al afacerii medii si mici. E fake pentru că are loc o continuă concentrare a capitalului, dar politcienii speră să asigure din nou veriga de subcontractări de la marele capital spre cel mai mic, autohton.

Încurajarea investiţiei prin scăderea taxelor, combinată cu naţionalisme inutile, îmbârzoieri anti-UE doar pentru că ne angajăm mai riscant şi mai costitisitor cu americanii, cam asta avem toţi de plătit pentru toate formele de tâmpenie de extremă dreaptă românească gata să se unifice sub steagul Trump, şi Traian Ungureanu, şi Mircea Badea au loc acolo.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Scurte: cine câștigă cu PSD, pilonul 2, șaorma și apa, Dragnea energizat

$
0
0

Câteva scurte, să nu amorțim în front de la atâta irelevanță a dezbaterilor publice:

Cine câștigă cu PSD. Să începem cu axioma ultimilor ani de guvernare PSD. Ai bani, rente, afaceri? Cât a fost PSD ai câștigat și mai mult cu mai puțin efort. Inegalitățile între tine, ăla cu bani, și restul boilor s-au adâncit. Și mai poți și să strigi anti-PSD. Ideea e că PSD a scăzut serios impozite, a impus niște glume de constrângeri pentru angajatori (mărirea salariului minim și o presiune oarecare pe salarii prin obligativitatea – mai fermă!? sau cum să-i spun? – a contribuțiilor), a mutat toate contribuțiile pe muncă, că doar de la angajat trebuie să storci pentru stat, bagă ajutoare și pentru companii mari și pentru ălea mici, a ajutat unii bugetari, ceea ce e bine, dar a mărit salariile în mod inutil unor bugetari care aveau oricum salarii foarte mari (adică înțeleg sănătate educație, nu înțeleg servicii, unele sarii de prin administrație etc.). Pe scurt, dacă ai avut bani, PSD ți-a adus și mai mulți; dacă n-ai avut și lucrezi în privat, PSD ți-a slăbit puterea de cumpărare prin decizii idioate și nepăsare.

Pilonul 2. Iar a început tămbălăul cu pilonul 2. De ce atâta nervozitate? Pentru că e lobby puternic, niște companii fac totuși bani grămadă din bani culeși prin lege de la salariați; și apoi se vaietă că fără pensiile astea nu mai pot ei face investiții pe bursă, eventual în companii care dețin trusturi de presă. Dreapta urlă că ”nu mai au bani de pensii”!, ăsta e argumentul suprem – eu cred că e de la faptul că nu mai sunt bani să ne prefacem că există bursă în România. Presei îi place lobbyul și antipesedismul în orb. PSD-ul în schimb e din nou un monument de lașitate. Asumați-vă schibarea clară pentru pilon doi opțional și cu asta basta. Spuneți că, da, ați mărit salariile, nu mai sunt bani de pensii, ne trebuie banii ăia, explicați cum poate fi făcut, oricum multă lume va opta pentru varianta pilonul 1, și cu asta basta. NU, noi facem ”dezbateri” care sunt de fapt declarații scăpate de prin biroul lui Dragnea, dup-aia trântim o tâmpenie ca la mutarea contribuțiilor, peste noapte, și gata, am mai guvernat olecuță. Dreapta e prea transparent lobbystică, dreapta PSDistă e prea lașă ca să-și asume și chestii logice, cum ar fi că vor să lase opțiunea unei pensii administrate privat doar pentru ăia cu bani, pentru că ceilalți oricum n-au niciun interes.

Șaorma și apa. A murit un copil de la o șaormă. Acum vreo două săptămâni am aflat că erau doi ”producători de gheață” care probabil luau apa din șanț și distribuiau gheața în cele mai mari rețele de supermarketuri. De fiecare dată ANPC a ieșit și a încercat să nu dea public numele producătorilor și distribuitorilor, a făcut tot posibilul să bagatelizeze cazul. În cazul șaormeriei au anunțat că au fost în zonă și au amendat alți fraieri cu fast-food, dar la ăștia de unde a pornit toxiinfecția n-au găsit deschis. Intră apoi în scenă DSVSA și spun că au controlat, nu spun când, mai mult ca sigur la câteva zile de la moartea copilului, nu erau gata toate analizele, dar ei sunt foarte siguri că nu e de la acea instituție. Acum, nu acuz din oficiu șaormeria, dar ai părinți intoxicați, copil intoxicat (asta au spus medicii), sunt totuși primii suspecți, nu se poate să vii din partea statului și să ai o singură grijă: să-i disculpi. La fel s-a întâmplat și cu gheața cu tot felul de bacterii periculoase: șeful ANPC nu știa cum să nu le spună numele. Statul român nu reglementează, protejează businessul de posibilele neajunsuri create de cetățeni care mor sau se îmbolnăvesc ca proștii.

Dragnea energizat. Spre satisfacția presarilor și atârnătorilor la bani guvernamentali, de vreo lună Dragnea e și mai agresiv mai ”luptător”. Asta nu poate să ne indice decât intenții diversioniste și mai babane. Ăștia îi dau cu coaliția pentru familie, Trump, Israel, în timp ce fac bani în grup la nivel mare. Cum spuneam în axioma de mai sus, PSD își consolidează o bază electorală serioasă pentru elite diverse, nu vă luați după câțiva nemulțumiți de Pipera, care sunt nemulțumiți din motive de status – nu-ți place PSD așa cum n-asculți manele în team building. Dragnea cel nervos o arde cu ”antisemitism instituțional”, îi acuză pe Orban-Iohannis de kgb-ism, tot plănuieșt eun miting mare ba antigay, ba pro-Dăncilă. Plângerea lui Orban e o tâmpenie, dar nu e antisemitism, să fim serioși. Numai abureli. Cred că agresivitatea și ”bărbățeala” asta îi e mai curând adresată doamnei Firea, care e clar pusă să ia președinția, în timp ce Dragnea a cam tăcut chitic în ultimul an.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Cereţi-vă datele de peste tot. GDPR e bună, dar nu din oficiu

$
0
0

Asaltaţi de un val GDPR (General Data Protection Regulation), un fel de spămuire cu politeţuri, ok, ne smiorcăim toţi pe reţele de socializare, dar uităm să spunem clar că avem şi nişte drepturi noi pe care le putem utiliza intens, și nu e vorba doar despre dreptul de a nu fi asaltați de mesaje necerute. Dacă tot se urniră mecanismele europene să dea o directivă, să o citim și să vedem că poate fi folosită interesant. Puneți mâna și alcătuiți-vă dosarul digital.

Din toate efectele legii, aici stă cel mai puternic potențial, dreptul de a-ți obține datele:

Under GDPR, people who have consented to their personal data being processed also have a suite of associated rights — including the right to access data held about them (a copy of the data must be provided to them free of charge, typically within a month of a request); the right to request rectification of incomplete or inaccurate personal data; the right to have their data deleted (another so-called ‘right to be forgotten’ — with some exemptions, such as for exercising freedom of expression and freedom of information); the right to restrict processing; the right to data portability (where relevant, a data subject’s personal data must be provided free of charge and in a structured, commonly used and machine readable form).

All these rights make it essential for organizations that process personal data to have systems in place which enable them to identify, access, edit and delete individual user data — and be able to perform these operations quickly, with a general 30 day time-limit for responding to individual rights requests. (sursa)

Cereți-vă datele de peste tot, o sugestie de unde să începeți să vedeți colectorii de date (dar nu uitați colectori de rangul 2-3, autohtoni sau nu) găsiți aici sau aici, despre cui puteți cere, cum să o faceți etc. Nu e vorba doar de suspecții numărul 1, google sau facebook, ci de furnizorii de cablu, telefonie, energie, nu uitați de ei!

Deci spam-ul cu cereri tip GDPR de pe la diverse companii a funcționat ca un extraordinară reclamă pentru acestă lege europeană.

Niște note pe marginea unui șuvoi de analize și articole bune de sinteză și de chestionare a acestei schimbări de paradigmă europene:

- poți să ceri companiilor cu care te-ai intersectat cândva datele pe care le dețin despre tine. Poți să-i ceri angajatorului ce date deține despre tine. Aviz angajaților la marile corporații care ar putea fi mirați de datele ”de optimizare” a timpului de lucru deținute de management. Ștergi datele, nu le ștergi, e mult mai important să începi să-ți cunoști propriul profil digital

- ”privacy by design” e un concept interesant al legii, poate părea o obsesie liberală, dar nu e doar atât. De aici poți declina cerințe politice mai ample, chiar și pentru angajați, chiar împotriva tentația pieței de a-și selecta consumatorii în funcție de venituri, rasă etc.

- recâștigarea propriei urme digitale ar putea fi echivalentă cu un mini-drept-la-vot, dacă-mi permiteți barbaria, un mini-drept pentru că marea confruntare nici n-a început, ea nu se dă între oameni și roboți, ci între mase  derutate și deținătorii datelor lor.

- sigur, distopia e oricând posibilă. Responsabilitățile celor mari pot genera tendința de și mai mare control asupra celor pe care îi subcontractează – aici se și autosabotează principiul liberal al eliberării pieței de monopoliști. Însă chestiunile astea trebuie discutate amănunțit și serios, nu ca-n Terminator, că au trecut totuși 30 de ani de la acea variantă de viitor

- să subliniem diferența dintre această etapă și mult mai firava și problematică chestiune a dreptului la trecut. Acum câțiva ani s-a făcut tam-tam pe această chestiune, rezultate au fost extrem de proaste – pe scurt, ăia cu bani și avocați au forțat limitele motarelor de căutare pentru a-și șterge eventual modul în care au făcut banii. De data asta e diferit și mai complex. Și mai util.

- scepticii mai spun că marile companii pot profita și își pot întări monopolul – până la urmă, există și pericolul să accepți orice condiții de la megacoprorații și să fii prea selectiv cu ăia mici. NU e chiar așa, legea e și un pas spre spargerea monopolului „big data” – portarea datelor, spre ex.

- reglementarea aceasta noua ar putea declanșa trecerea la noi tehnologii care să scape de reglementări, nu mi se pare o problemă. Problema e tocmai că politica ține foarte greu pasul cu schimbările tehnologice; la fel și cetățenii care sunt mai mult pe modulul ”I accept”. Nu o fac pe moralistul, și eu sunt la fel, pentru că nu o luptă idioată eu vs. lumea îmi pare interesantă, ci o imaginare  a unei lumi mai bune cu o tehnologie precum cea produsă azi.

- marele caz făcut cu Cambridge Analytica ne-a arătat că Facebook se poate întări în timp ce-și cere scuze. Scandalul a dus atenția doar spre așa-numita manipulare a votului, a mutat atenția de la Google-Amazon și alții, a ținut la un nivel primitv dezbaterea despre Inteligență Artificială, colectare de date ca formă de automatizare, supraveghere, nu doar advertising și multe altele

- un mogul Silicon Valley urla că Europa e nervoasă că a pierdut pasul cu tehnologia în competiția cu Vestul și Estul îndepărtat. Foarte adevărat, l-o fi pierdut, dar încă are bani cât să pună problemele pe care le pune un client gras. Să nu ignorăm totuși faptul că prin tehnologia blockchain s-a dat oricum semnalul descentralizării și că, culmea, deși întârziată, legea asta ar putea fi vizionară pentru cum se vor aranja lucrurile cu colectarea de date în viitor. Orice fisură în monopolul pe zăcămintele de date private este binevenită. Practic avem o înțelegere politică primitivă a unor tehnologii avansate. Iar, pe de altă parte, cei care dețin respectivele tehnologii sunt gata să le utilizeze primitiv, e de ajuns să vezi ce forme updatate de extremă dreaptă a produs noua revoluție tehnologică.

- cum rămâne cu colectarea în afara UE despre cetățeni UE? E o întrebare bună, n-am găsit răspuns solid până acum.

- China o face, SUA o face, Rusia o face, deci de ce ne câcâim atâta noi europenii?, întreabă mulți care cred că progresul tehnologic e un fel de Arsenie Boca, că e ceva dat, nu făcut. Cum au spus mulți analiști atenți ai noii epoci obsedate de Intelegența Artificială, s-ar putea ca stocarea și monopolul să fie un semn primitv de blocaj și de încetinire a avansului, nu semn de ultraprogres. Astfel de date trebuie deținute colectiv. Promisiunile lui Zuck et comp. că angajează oameni să supravegheze bunul mers al exploatării datelor sunt niște glume. Fiecare minimă decizie în sfera publico-privată facebook, de exemplu, trebuie să urmeze alte căi decât o ședință cu șefu Bezos sau șefii Alphabet, Alibaba etc.

- Atenție, teoretic, fiecare țară își promovează autoritățile de control. În România, guvernul n-a dat nici un comunicat în acest sens, nu le-am văzut moacele celor care ar trebui să controleze marile companii etc. În țări precum Franța, deja au apărut dinspre guvern declarații neputincioase, cum că n-au ce să facă deși legea e frumoasă.

The pan-EU law comes into effect this month and will cover companies that collect large amounts of customer data including Facebook (FB.O) and Google (GOOGL.O). It won’t be overseen by a single authority but instead by a patchwork of national and regional watchdogs across the 28-nation bloc. Seventeen of 24 authorities who responded to a Reuters survey said they did not yet have the necessary funding, or would initially lack the powers, to fulfill their GDPR duties.

“We’ve realized that our resources were insufficient to cope with the new missions given by the GDPR,” Isabelle Falque-Pierrotin, president of France’s CNIL data privacy watchdog, said in an interview.

Fostul CEO Google, Eric Schmidt l-a atacat pe apocalipticul Elon Mosk care tot trage cu Anticristul reprezentat de Inteligența Artificială. I-a spus că vrea ca IA să furnizeze rețeta perfectă pentru o prăjitură. Sigur, Schmidt e chiar mai indigestdecât mulți alți siniștrii deținători de putere în zona tech, numai că de data asta e mult mai rezonabil. Milenarismele, fricile de sfârșitul lumii n-au sens. Chestiunea cu IA atârna de o singură dimensiune: modalitatea în care le reglementăm politic, social, economic. Da, datele pot fi folosite și pentru o societate egalitară și ceva mai fără griji, poate fi și o sinistră unealtă fascistă. Rețeta perfectă de care zice Schmidt nu înseamnă cozonac pentru toată lumea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Începe târgul de carte Bookfest: ce-am mai prezentat în ultimele luni. Recomandări video

$
0
0

Bookfest 2018. Ce-am mai apucat să citesc şi să prezint în ultimele luni, cărţi, articole, dezbateri, ce mi-a picat sub ochi. Găsiţi toate episoadele aici. Am selectat nişte recomandări, în caz că mergeţi la acest târg. Vă avertizez că e mai mic decât cel de la Gaudeamus, deci unele edituri din lista mea pot lipsi. Dar, din moment ce mă citiți aici, aveți net, deci știți și cum să găsiți cărți mult mai ieftin decât la târguri de-astea prăfuite.

Moment publicitar: vă anunţ că am început să încarc bună parte din episoade şi pe canalul YouTube al rubricii, vă puteţi abona şi urmări cele mai noi pastile.

Dintre noutăţi, aş urmări câteva traduceri:

George Saunders, Lincoln între vieți, (traducere Radu Paraschivescu, Humanitas) – un roman ultrapremiat şi lăudat anul trecut în spaţiul anglosaxon

Alan Moore, Dave Gibbons, Watchmen, (traducere Iulia Gorzo, Art) – roman grafic cult

“Ordinea de zi”, Éric Vuillard, Editura Litera – pur şi simplu curios să văd cum arată Goncourt-ul de anul trecut

Şi o carte românească, lansată de câteva luni, pe care urmează să o citesc: Greva păcătoşilor, Florin Chirculescu, Nemira

Bineînţeles, găsiți ca de obicei mult interbelic, multe poveşti cu case regale, provincialismul covârşitor al pieţei de carte româneşti e greu de tratat; și multe povești cu comunismul, desigur, să sperăm că ceva mai bine scrise de istorici… Căutaţi şi prin arhiva recomadărilor mele de carte, poate găsiţi ceva reduceri. Înşir mai joc cărţi de citit, de păstrat, de aruncat:

Tocmai am văzut că Iohannis a spus la târg că ultima carte pe care a citit-o este Sapiens, a lui Yuval Noah Harari. I-am prezentat amândouă cărţile apărute la noi. Lectură foarte populară, uneori simpatică, pe placul corporatistului care caută o glumiţă, poantă pentru prezentări. Nu am fost impresionat, dar ce contează, omul vinde de sparge. Sapiens e o minicapodoperă comercială, putere mare de sinteză narativizată. “Homo Deus” e mult mai slabă, un compendiu de ştiri mişto din zona ştiinţifică (atenție, în clip pronunț ”Harari” mai franțuzit așa, nu e antiamericanism, e un reflex stupid:): Sapiens și Homo Deus.

Muzică de belele, Charles Bukowski, Polirom – traducere Dan Sociu. În care explic de ce nu-mi place scriitorul, dar totuși îl voi citi când îmi pică în mână.

Karl Ove Knausgaard – Lupta mea, Litera. Am trecut la volumul 2, după ce un prieten în care am încredere deplină, și mi-am căutat niște motive să-mi placă:

Oliver Jens Schmitt – Corneliu Zelea Codreanu, Humanitas. Două episoade în care descriu realizările și problemele cărții.

și aici:

Thomas Piketty a fost tradus și la Litera, și la Polirom în anii trecuți. Omul e de citit, uneori observațiile simpe au nevoie de economiști serioși în spate, aventura inegalităților trebuie spusă de cineva:

Dan Gulea, Citind Marele Război – o antologie care scoate la suprafața destinele tragice ale unor scriitor în primul război.

În mai au fost 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx. I-am făcut o pastilă de ziua lui:

L-am pierdut pe Roth. Nu și cărțile.

Dinu Guțu – Intervenția, Polirom. Nu e cel mai bine scrisă, dar e o carte unde se caută unghiuri inconfortabile de prins prezentul, zone tratate superficial de obicei în literatura contemporană: clasă de mijloc, hipstereală, cultură a fanilor din fotbal. Ceea ce mi-l face infinit mai simpatic decât acel tipar de scriitor hârșit în creative writing încă de la 30 de ani care scrie ”binișor” doar pentru că nu riscă nimic.

Daniel Barbu – Între timp. Amintiri din casa Cezarului. Daniel Barbu scrie pagini de memorialistică despre învolburaţii ani care au încheiat epoca Băsescu. Era în USL, a fost la vârf în politică, a plecat în urma unui scandal, a iritat diverşi actori civici prin declaraţii care le-au părut violente etc. Barbu e un fanatic al “libertăţilor” totuşi, e unul dintre puţinii politicieni care sunt şi politologi şi-ţi vine să dezbaţi cu el şi când simţi că n-are dreptate şi când simţi că a greşit. În multe alte cazuri n-a greşit, ba chiar a avut curajul opiniei nepopulare. Cartea merită citită şi dezbătută.

Despre realismul socialist, mai calm, fără spasme etice, foarte util.

Teatru politic – Michailov/Schwartz. Textele puse în scenă de cei doi regizori/dramaturgi, strânse într-o carte. Zona independentă de stânga e singura care mă interesează din această preanobilă artă. Cum mare parte din acest teatru e documentară, cu mărturii și documente puse în scenă, e cu atât mai importantă înregistrarea și sub formă de text.

Elena Vladareanu – Bani, muncă, timp liber. Poezie socială distilată perfect.

mulţumiri CARTEPEDIA.RO

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

Viewing all 6770 articles
Browse latest View live