O banalitate: mulți dintre aceia care au aplaudat în urmă cu 6 ani blocarea suspendării lui Băsescu huiduie acum Curtea Constituțională pentru că-i ia din puteri lui Iohannis. Atunci s-a produs un hybris: ai o majoritate covârșitoare care vrea să radă un lider și simțul oportunist al CCR păstrează stus quo-ul, UE sau diverse instituții erau mai puternice decât ”poporul”.
A fost o prostie care tot produce dezechilibre de atunci. Nu s-ar fi surpat nimic dacă Băsescu era aruncat peste gard, ba chiar ar fi fost un serios avertisment popular pentru tot soiul de lideri și funcționari care au ei filme în cap despre cum salvează țara.
Curtea Constituțională s-a schimbat de atunci, desigur, practic a urmat fidel schimbările politice. Iar zilele trecute CCR s-a aliniat complet cu o putere politică dominantă în ultimii 5 ani. A avut un delay. Știu, e deprimant, e urât, mai ales pentru cei care nu înțeleg combustibilii oportuniști ai democrației, dar instituțiile, chiar și cele pline de eroi procurori sau ofițeri, au o inerție oportunistă. De aia ar trebui să existe o limită în luptele interne, și o reglare reciprocă.
E și explicația pentru care te trezești că Morar se aliază cu Stanciu, dar o majoritate se formează totuși pentru a asigura votul cel mai conformist. Morar e din aceia care știe că nu e bine să fii ultradocil, Stanciu e robotizată într-o singură direcție.
Reglarea s-a dus pe apa sâmbetei când antipesedismul a considerat că aici e cheia unei contestări politice, în justiție, prin atac extraelectoral. Ultima campanie electorală a fost o rușine de pasivitate și consens, cu un Dragnea care jubila cu un plan cretin de a micșora taxele și de a mări salariile (unora, mult pentru bogați, puțin pentru bugetari, nimic sau mai puțin pentru fraierii din piața liberă).
După alegeri, s-a trezit falanga dură anti-PSD, a fost trezită de fapt de o serie de acțiuni violente și fără sens ale PSD. Până la urmă au ales calea lungă parlamentară și au început să forțeze schimbări în zona justiției, unele logice, altele făcute după capul unor ciomăgari. De partea cealaltă, Kovesi însăși a dus luptele până la absurd cu intervenții dincolo de constituție și politizare extremă.
Kovesi-Coldea au devenit și mai violenți, și mai ”pe față”, din dorința de conservare și intimidare în 2013-2015, momentul în care Băsescu a pierdut din putere. Nu sunt deloc mai breji decât CCR. CCR asigură o confirmare a puterii politice. Kovesi-Coldea au încercat conservarea propriei puteri cu orice preț.
Să nu uităm că Băsescu călărise o ură reală și populară pentru bogătanii României. Îmbogățiții autohtoni au fost anesteziați sau înlăturați până la urmă, mai mult de capitalul mare decât de anticorupție (sau și cu ajutorul ei secundar). Ura pentru stilul lor violent de acumulare a fost reală, există și acum. Nu există iubire pentru Kovesi, este o sublimare idioată, reacționară a unei nemulțumiri profunde populare tocmai față de cum s-au redistribuit averile și drepturile în țara asta. O mână de privilegiați și de elite antiPSD cu aere europene au reușit să convertească în impulsuri și mai antidemocratice o nemulțumire profunde față de diverse convenții capitaliste (și cele interne, și cele cu UE, și se vor tot acumula diverse fie sub pălăria anti-PSD, fie sub pălării ultraconservatoare din tabăra adversă). De aia multe subiecte unesc cele două tabre, până la urmă. Și de aia poporul asistă cu gura căscată la răfuieli între niște elite care ignoră agenda reală.
Lupta anticorupție este punerea publică în scenă a răfuielilor de la vârf, nu e nici apocalipsă, nu e nimic. Poporul stă în casă și se uită speriat de după perdea cum se bat fără menajamente grupurile de influență de pe strada sa.
Ce-ar vrea diverși?
Ce-ar vrea Antena 3 și diverși radicalizați din aripa și cu bani și cu dosar? Să i se facă lui Băsescu și altora ce le-a făcut Băsescu lui Năstase și altora. Nu eliminarea protocoalelor, ci alte protocoale.
Ce-ar vrea Dragnea nu e ce-ar vrea Antena 3. Dragnea vrea doar liniște și cooperare cu forțele justiției în sensul că lăsați-ne să ciupim în stil vechi, să fim și noi capitaliști autohtoni cum trebuie. Sărăcanii oricum nu contează. Naționalismul e pe bani, ce surpriză.
Ce-ar vrea reziștii? Indiferent de alegeri, să rămână un soi de nucleu ”independent” de-al puterilor de dreapta, să nu ne confiște comuniștii, ciuma roșie etc. Motivele sunt aici diverse: naivitate, disperarea că unii au pierdut rente grele, dorința reală anticorupție dar convertită politic în cel mai nefericit mod, de aceea radicălizările merg tot spre extrema dreapta, ca și la PSD. Rezultatul: vom avea drepte radicale competitoare. S-a mai văzut pe la noi și asta, prin interbelic.
Ce-ar vrea americanii? Contractele de armament merg, e consens, e bătălie între lideri cine să-l răsfețe pe Trump mai mult, deci nu văd de ce s-ar obosi să forțeze pro-Kovesi.
Ce-ar vrea europenii? Involuntar, nu ai cum să nu-ți dorești decât să-ți extragi profiturile mai ceva ca în Ungaria lui Orban, fără să fie puse problemele lui Orban. Bălăcăreala internă încă nu are capacitatea de a genera voci incomode real la nivel european.
Ce-ar vrea Kovesi? Ar vrea cumva să scape fără să răspundă nici măcar la întrebări despre neregulile din anumite dosare, perioade. Are și dreptate. Cine a răspuns? Coldea?
Ce-ar vrea SRI? Cred că sunt forțe importante care vor să facă răsucirea completă către o nouă etapă politică, să scape și de Kovesi negociindu-și parte din putere mai departe. Că doar PSD nu vrea să schimbe o structură metastatică, vrea doar să o ia în posesie.
Ce-ar vrea Iohannis? Să facă cineva repede ceva și cu ultrpolitizarea pozițiilor procurorilor, dar nu cu mana lui. Ups, s-a și întâmplat. Vrea să rămână și în retorica anticorupție, singura partitură pe care a învățat-o.
Ce-ar vrea procurorii? Autonomia a generat lideri ai anticorupției cam avântați.”Controlul politic” există, inevitabil. Toată societatea face eforturi financiare uriașe pentru autonomie, poate ar trebui și mai mulți procurori și judecători să-și găsească o oarecare demnitate de breaslă. Vânturarea ”autonomismului” nu e de ajuns.
De ce o tot ardem tehnic juridic? Fiecare criza politica se termina cu o confirmare a puterii din partea instituțiilor, iar când asta nu se întâmplă devine și mai trist și mai periculos. Dacă e o problemă la electoratul PSD este tocmai că mulți lideri din interiorul acestui partid au avut lupte interne și prin mâna ”statului paralel”, s-au eliminat unii pe alții din scenă cum au putut.
Sănumămaicontrazici-ul lui Oprișan
Într-un material Recorder apare o scenă incredibilă cu Marian Oprișan care ceartă un director care dă detalii despre un canal de irigații. Se duce amenințător spre el și-i spune ”să nu mă mai contrazici dom director!”.
Scena e totul despre o bună bucată din liderii politici primitivi. Tupeul e maxim. Oprișan a scăpat de anticorupție, dar a și valsat cu toate puterile, dincolo de PSD; l-a trădat fără probleme pe Ponta, a colaborat fără probleme cu toți președinții de dreapta etc. Dar n-are nici o rușine să certe oameni în fața presei în acest mod. Și apoi se miră că mulți îi urăsc sincer și susțin orice formă nedemocratică și autoritară de a le da cumva în cap. Cei care urăsc tiparul Oprișan sunt mai ales oameni din categoria directorului apostrofat. Nu sunt cei mai de jos, nu sunt angajați precari, sunt oameni din aparat sau din micul business care ori sunt mângâiați pe cap, ori scuipați în ochi, acolo exercită putere discreționară PSD acum.